TROJNI SASTANAK

‘NISMO POSTIGLI NIKAKAV TAJNI SPORAZUM…’: Turska, Rusija i Iran kroje sudbinu Sirije i Alepa

Uoči trojnog sastanka o Alepu, službena Ankara odbacila je danas navode o tajnoj nagodbi s Moskvom s kojom je poboljšala odnose unatoč tomu što podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu i poručila da sirijski predsjednik, kriv za smrt više od pola milijuna ljudi, ne može biti partner za postizanje rješenja.

Odnosi Turske i Rusije pali su na najniže razine od Hladnog rata 2015. kada je Turska srušila ruski vojni zrakoplov nad Sirijom.

Pomirbeni sporazum potpisale su ove godine unatoč tome što Ankara podupire pobunjenike koji žele svrgnuti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a njemu su Rusija i Iran ključni saveznici.

“Mi to tako ne vidimo. Nije to nikakva nagodba”, rekao je visoki dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova.

U utorak će o sukobu u Siriji razgovarati ministri vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ruski Sergej Lavrov i iranski Džavad Zarif.

“Rusi su predložili da Turska, Rusija i Iran nađu zajedničko rješenje, ponajprije za Alep, a ono bi se moglo proširiti i na druge dijelove Sirije”, rekao je turski dužnosnik.

“Neće to biti čudotvorni sastanak”, ali  “pružit će priliku za razumijevanje što se događa”, rekao je.

Ankara ne odustaje od svog stajališta da Asad ne može biti rješenje za Siriju, rekao je istaknuvši: “Ne dolazi u obzir bilo kakav kontakt sa sirijskim režimom” jer netko “tko je krivac za smrt 600.000 ljudi ne može biti partner u pronalaženju rješenja. S Rusijom smo se dogovorili da u tome nismo suglasni.”

Povratak na Net.hr