NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM

DODIK ZAPRIJETIO: ‘Ako bude sankcija zbog referenduma, odustajemo od europskog puta’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je kako će taj entitet odustati od europske integracije Bosne i Hercegovine ukoliko Europska unija pokuša uvesti bilo kakve kaznene mjere zbog provedbe rujanskog neustavnog referenduma u RS kojim je doveden u pitanje autoritet ustavnog suda BiH.

“Bude li sankcija mi ćemo izaći iz provedbe sporazuma o reformama”, najavio je Dodik u Banjoj Luci na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Idući tjedan zakon o ‘Danu republike’

Dodik je ovime komentirao najave o mogućem usvajanju rezolucije u Europskom parlamentu kojim bi se osudila provedba referenduma od 25. rujna.

Najavio je i kako će parlament RS narednog tjedna temeljem ishoda tog referenduma donijeti zakon kojim će potvrditi 9. siječnja kao “dan republike” unatoč odluci ustavnog suda BiH koji je praznik označio neustavim.

Čović je pak kazao kako vjeruje da je zadaća svih da BiH “ne bude tema institucija izvan zemlje”.

Čović: Sankcije nikada nisu donijele ništa dobro

“Sankcije nikada nisu donijele dobro nikome u BiH”, kazao je Čović koji je u Banju Luku doputovao samo dan nakon što je izjavio kako je očevidno da vladajuća koalicija u BiH ne funkcionira.

“Mi već odavno nemamo parlamentarnu većinu”, ponovio je novinarima nakon sastanka s Dodikom.

Ranije je rekao kako je dokaz tomu činjenica da je ovog tjedna u parlamentu BiH oboren prijedog zakona o uvođenju dodatnih trošarina na gorivo iako je  ranije dogovoren među liderima stranaka koje čine vladajuću većinu.

Dragan Čović
Dragan ČovićFoto: JOE KLAMAR/AFP

Čović je još od izbora 2014. bio zagovornikom ulaska u vlast na državnoj razini Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) no tome se protivila Stranka demokratske akcije (SDA) koja i dalje podupire koaliciju s Dodikovim političkim oponentnima odnosno blokom okupljenim oko Srpske demokratske stranke (SDS).

Danas je najavio kako će u narednih desetak dana uslijediti niz sastanaka posvećenih funkcioniranju vlasti a ovaj s Dodikom je prvi u tom nizu.

Bolja suradnja s vlastima RS

Kazao je kako se mora “puno tješnje” surađivati s vlastima RS-a jer je to uvjet napretka cijele države na europskom putu.

Naznačio je kako će se HDZ BiH preko svojih legitimnih predstavnika nastaviti boriti za jednakopravnost Hrvata u BiH a za to očekuje razumijevanje i predstavnika drugih naroda.

Ponovo je osudio nasilje tijekom lokalnih izbora u Stolcu ističući kako je to zapravo odraz odnosa između HDZ-a BiH i SDA a najvećoj bošnjačkoj stranci je poručio kako na tom prostoru “neće proći nikakve transverzale”.

Dodik je nakon sastanka s Čovićem kazao kako su njihove stranke zabilježile “ozbiljne uspjehe” na proteklim lokalnim izborima pa će njihovi članovi na općinskim razinama sada “raditi zajedno”.

PODRŽALI DODIKOV REFERENDUM: ‘Moskva pokušava uvući i BiH u svoj sukob s Europom’

DODIK GLATKO IGNORIRAO POZIV IZ SARAJEVA: ‘Neće se ni ubuduće odazvati!’

Najavio je i zajednički prijedlog SNSD-a i HDZ BiH o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH čiji je prvenstveni cilj ukloniti inozemne suce iz tog tijela.

Dodik je izrijekom potvrdio kako njegova stranka neće ulaziti u vlast na državnoj razini iako je SDS, po njegovu sudu “delegitimiran” kao partner u toj vlasti.

Komentirajući odnose susjednih zemalja prema BiH Dodik je kazao kako i od Hrvatske i od Srbije očekuje dosljedno uvažavanje “slova Daytona”.

“Ono što ožemo čuti od strane nekih predstavnika hrvatske države ne bi trebala biti praksa a dominantan politički stav mora bi biti da se poštuje Daytonski sporazum kao i da će se stvari dogovarati unutar BiH. To očekujem i od jedne i od druge države”, kazao je Dodik.

EUROPSKA UNIJA JASNO PORUČILA DODIKU: ‘Referendum u Republici Srpskoj je nelegalan!’

ŠOKANTNE IZJAVE NA BOSANSKOJ TELEVIZIJI: Dodik ustvrdio da stvara državu, novinar zaključio: ‘Neće moći bez rata’

Povratak na Net.hr