ZAHTJEVAJU OČITOVANJE

DODIK POKLONIO LAVROVU POZLAĆENU IKONU, UKRAJINA REAGIRALA: ‘Odakle mu ovo? Pa to je u našem vlasništvu!’

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedatelj kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

NEUGODNA SITUACIJA U BIH: Komšić i Džaferović odbili sastanak s Lavrovom: ‘Pokazao je nepoštivanje institucije i države’

Ukrajinsko veleposlanstvo zanima ih odakle Dodiku ikona njihove zemlje

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena. Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu je uputilo notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći “javno, neodgodivo i nedvojbeno” očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim paravojnim postrojbama u regijama Luganska i Donjecka sudjelovali su dragovoljci iz BiH, odnosno iz Republke Srpske. Jednom od njih, Gavrilu Steviću se zbog toga sudi, jer je pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu kažnjivo po zakonima BiH.

Povratak na Net.hr