NAPETO U ZALJEVU

DOBITNIK I GUBITNICI: Ukidanjem sankcija Iranu posebno su pogođene dvije zemlje

Nakon što su u subotu Iranu ukinute međunarodne sankcije, nametnute zbog nuklearnog programa, najveći gubitnik u novonastaloj situaciji postala je Saudijska Arabija.

Budući da je Iran ispunio obveze predviđene sporazumom o kontroli nuklearnog programa, očekuje se značajniji utjecaj  te zemlje na međunarodne ekonomske tijekove. Zbog toga bi najviše mogla ispaštati Saudijska Arabija, i to ponajviše zbog nafte, prenosi Klix.ba.

Nova epoha Irana

Unatoč tomu što je godinama bio u ekonomskoj izolaciji, Iran se uspješno nosio i izborio s nametnutim sankcijama. Očekuje se da  će sada započeti novu političku epohu, čak i po pitanju suradnje s SAD-om.

Iran će, primjerice, imati na raspolaganju imati oko 100 milijardi dolara, koje će biti odmrznute iz američkih banaka, a BBC prenosi da je Iran već naručio 114 zrakoplova kompanije Airbus.

NUKLEARNI PROGRAM: Iran i svjetske sile napokon se dogovorili

Nezadovoljni Izrael

U političkom smislu, najveći protivnik ukidanja sankcija Iranu je Izrael, zemlja koja godinama ističe opasnost i prijetnju od iranskog nuklearnog programa. U gospodarskom smislu, najviše štete zbog ukidanja sankcija vjerojatno će pretrpjeti  Saudijska Arabija.

Naime, Iran će sada ponuditi svoje zalihe nafte na svjetskom tržištu, što bi moglo dodatno utjecati na sniženje ionako rekordno niske cijene sirove nafte. Cijene dionica u Saudijskoj Arabiji već su pale za više od šest posto.

ZAPAD POZIVA IRAN: Da iskoristi šansu za sporazum o nuklearnom programu

Nevolje po Saudijsku Arabiju

Problem po Saudijsku Arabiju je u tome što se njezina ekonomija temelji isključivo na nafti, dok u slučaju Irana to nije tako. Prednost Irana je i u tome što će strane kompanije sada željeti ulagati u toj zemlji, koja je ideološki, ali i geopolitički konkurent Saudijskoj Arabiji, piše Klix.ba.

Iače, upravo između te dvije zemlje nedavno su eskalirale napetosti dovevši ih do ruba oružanog sukoba. Saudijska Arabija prekinula je nedavno diplomatske odnose s Teheranom gdje su prethodno napadnuta njezina diplomatska predstavništva zbog pogubljenja  saudijskog šiitskog vjerskog vođe.

Sunitska saudijska monarhija i šijitska Islamska republika Iran otprije su veliki suparnici i na suprotnim stranama u kriznim žarištima regije.

ŠTO POSLIJE NAFTE? Saudijska Arabija mogla bi bankrotirati već za pet godina

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr