UOČI PRAVIH IZBORA

DJECA SU REKLA SVOJE: Za predsjednicu SAD-a žele Hillary Clinton

Amerikanci će na predsjedničke izbore izaći 8. studenog, no čini se da su djeca već izabrala pobjednika, točnije, pobjednicu. Naime, u tradicionalnom izjašnjavanju djece izdavačke kuće Scholastic uoči američkih predsjedničkih izbora, djeca su rekla da bi nova predsjednica SAD-a trebala biti Hillary Clinton.

Nešto više od 150 tisuća djece školskog uzrasta diljem Sjedinjenih država neformalno je glasovalo u tradicionalnom izjašnjavanju Scholastica, i to za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Ta je izdavačka kuća anketirala djecu od predškolskog uzrasta do učenika završne godine srednje škole. Rezultati su pokazali da je njih 52 posto glasovalo za demokratkinju Clinton. 35 posto anketirane djece svoj je glas dalo republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu, dok je njih 13 posto odabralo druge kandidate. Dva posto dječjih glasova dobio je kandidat Libertarijanske stranke Gary Johnson, slijede ga demokrat Bernie Sanders i Jill Stein iz Zelene stranke.

Ovakvi ‘učenički izbori’ održavali su se na svim službenim predsjedničkim izborima u SAD-u još od 1940. godine. Agencije prenose da su u prošlosti rezultati ovih učeničkih izbora bili prilično točan pokazatelj kasnijih stvarnih rezultata izbora – djeca su pogriješila samo dvaput: 1948., kada su izabrala Thomasa E. Deweyja umjesto predsjednika Trumana i 1960. godine, kada je njihov favorit bio Richard M. Nixon, a ne John F. Kennedy.

 

Hoće li dječji glasovi i ovog puta biti u pravu, vidjet će se na američkim predsjedničkim izborima 8. studenog.

Povratak na Net.hr