BRUTALNO

DIVLJAČKI PROTUNAPAD: ISIS je upravo žestoko uzvratio u Iraku, nemilice ubijaju ljude

Takozvana Islamska država izvela je stravični protunapad u sjevernom Iraku, ubivši najmanje 19 ljudi u i oko grada Kirkuka, javlja BBC.

OFENZIVA NAPREDUJE BRŽE OD OČEKIVANOG: U tijeku je ‘čišćenje’ sela u okolici Mosula

Napali su vladine zgrade, ubili najmanje šest policajaca te raznijeli trafostanicu ispod zgrade, pri čemu je poginulo 13 zaposlenika, tvrde dužnosnici.

Dvanaest ISIS-ovih boraca također je poginulo u borbama koje će još dugo potrajati.

BRUTALNA OSVETA ISIS-a: Džihadisti upali u grad iza linije fronte, likvidirali desetke ljudi

Vladine i kurdske snage počele su dugoočekivano operaciju protiv ISIS-a u Mosulu prije četiri dana, u ponedjeljak.

Radi se o gradu koji leži 170 kilometara sjeverozapadno od Kirkuka, multietničkog grada kojim vladaju, kako obje strane tvrde, i vladine snage i Kurdi.

MONSTRUOZNO ČAK I ZA ISIS: Barbari koriste 550 obitelji kao živi štit oko Mosula, ali to nije ono najgore

Ubijeno 15 žena

U zračnom napadu u petak ubijeno je 15 žena pored grada Kirkuka na sjeveru Iraka, objavili su lokalni dužnosnici i liječnici u tome gradu koji je tijekom dana bio meta višestrukih napada u očitom pokušaju džihadista takozvane Islamske države da odvrati protivnike od ofenzive na grad Mosul.

“Petnaest žena ubijeno je, a 50 ranjeno u napadu na šijitsko sveto mjesto u gradu Dakuku, rekao je lokalni šef vijeća Amir Huda Karam za AFP.

Ukupan broj žrtava potvrdio je liječnik Abas Mustafa Dakuki  iz bolnice oko 50 kilometara južno od Kirkuka.

Agencije su prenijele u petak da su ujutro bombaši samoubojice napali nekoliko zgrada u Kirkuku, koji je pod nadzorom kurdskih snaga, a drugi napadači usmrtili su najmanje 16 osoba u napadu na elektranu u istoimenoj pokrajini.

U Kirkuku i okolici nalaze se bogata naftna nalazišta. Grad su 2014. preuzele kurdske snage nakon što su pripadnici iračke vojske napustili to područje bježeći pred napredovanjem Islamske države na sjeveru Iraka.

Bitka bi mogla trajati mjesecima

Agencije prenose i da su džihadisti IS-a napali Kirkuk, u očitu pokušaju odvraćanja tisuće vojnika i pripadnika milicija koji se približavaju njihovu zadnjem velikom urbanom uporištu u Mosulu, drugome po veličini gradu u Iraku.

Koalicija zemalja (Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade i drugih zapadnoeuropskih država) predvođena Sjedinjenim Državama pruža zračnu potporu pješadijskim jedinicama na terenu koje se približavaju gradu. Četiri dana nakon početka ofenzive, snage iračke vojske i kurdskih pešmerga zauzimaju okolna područja Mosula, prije odlučujućeg juriša na sam grad.

Očekuje se da će bitka za Mosul, u kojem živi 1,5 milijuna ljudi, potrajati tjednima, ako ne i mjesecima.

Povratak na Net.hr