ZLOČIN U TURSKOJ

DETALJI ATENTATA: ‘Kad je izvukao pištolj mislio sam da je počela kazališna predstava’

Trenutak kojeg je Mevlut Mert Altintas odabrao za izvršenje ubojstva na ruskog veleposlanika gotovo da je nemoguće povezati s motivom atentata koji je, kako je jasno naglasio, devastacija i stradanja u sirijskom gradu Alepu.

U Çağdaş Sanatlar Merkezi, odnosno Centru za modernu umjetnost u Ankari u tijeku je bilo otvaranje izložbe fotografija nazvane ‘Rusija od Kalinjingrada do Kamčatke’ koja prikazuje fotografije čitave zemlje, piše Telegraph.

Oko 19 sati po lokalnom vremenu, počasni gost na izložbi, ruski veleposlanik u Turskoj, Andrei Karlov stao je pred govornicu te započeo svoj govor. Pričao je oko pet minuta kada je muškarac, odjeven u crno odijelo, bijelu košulju, s kravatom oko vrata, u njega uperio pištolj i zapucao mu u leđa.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA UBOJSTVA: Napadač ustrijelio turskog veleposlanika vičući ‘Bog je velik!’

Pripadnik interventne policije

Napadač je 22-godišnji Mevlut Mert Altintas, policijski dužnosnik koji u tom trenutku nije obavljao policijsku dužnost čitavo vrijeme govora stajao je iza veleposlanika Karlova, a onda je u jednom trenutku izvadio pištolj.

‘Kad je izvukao pištolj mislio sam da je počela kazališna predstava’, rekao je novinar i fotoreporter agencije AFP koji je fotografirao događaj koji je bio sve samo ne kazališni prizor.

‘Nekoliko sekundi kasnije ruski je veleposlanik pao na pod, a napadač je počeo mahati pištoljem uzvikujući slogane’, dodao je.

‘Netko za koga smo do tog trenutka mislili da je tjelohranitelj, koji je nosio crno odijelo i stajao iza veleposlanika, odjednom je počeo pucati. Najprije u zrak, a potom na ambasadora’, rekao je fotoreporter Haşim Kılıç koji je bio među stotinjak ljudi okupljenih na otvorenju izložbe.

PUTIN SE OGLASIO NAKON UBOJSTVA VELEPOSLANIKA: ‘Moskva ima odgovor, a ubojice će to osjetiti!’

Zaprijetio prije otvaranja izložbe

Jedan od očevidaca kazao je kako je napadač, prije početka izložbe, ruskom veleposlaniku rekao: ‘Ja odavde ne izlazim živ, kao ni vi’.

‘Mi smo umrli u Alepu, vi ćete umrijeti ovdje’, navodno je rekao.

U napadu je ispaljeno najmanje osam metaka, a napadač je uzvikivao: ‘Nemojte zaboraviti Siriju, nemojte zaboraviti Alep, svi oni koji sudjeluju u ovoj tiraniji smatraju se odgovornima. U ime Boga ubili ste nevine ljude. Nećemo vam dopustiti da to činite. Mi smo potomci onih koji podržavaju proroka Muhameda, mi smo za džihad’.

‘Zakleli smo se da ćemo umrijeti u mučeništvu, ovo je osveta za Siriju i Alep. Sve dok oni neće biti sigurni, nećete ni vi’, vikao je.

VIDEO! OTKRIVEN IDENTITET ATENTATORA NA RUSKOG AMBASADORA: ‘Ubio je veleposlanika s leđa, ovo je teroristički čin!’

Neutralizirala ga policija

Altintas je potom povukao na drugi kat galerije gdje je pucao još 15-ak minuta, a onda je stigla policija te ga neutralizirala.

Ambasador Karlov prebačen je u bolnicu gdje je nedugo nakon napada preminuo od posljedica ozljeda. U napadu je ozlijeđeno još troje ljudi.

Turski ministar unutarnjih poslova, Suleyman Soylu, kazao je da je napadač Altintas rođen 24. srpnja 1994. godine u provinciji Aydin na zapadu Turske na obalama Egejskog mora.

Policijsku je akademiju pohađao u Izmiru prije nego se pridružio odjelu interventne policije u Ankari. Bilo je to prije dvije i pol godine.

Visoki dužnosnik Turske kazao je kako postoje ‘ozbiljni znaci’ da je Altintas dio mreže islamističkog svećenika Fethullaha Gulena koji se nalazi u egzilu, a kojeg je Turska okrivila za orkestraciju neuspjelog puča u srpnju.

Povratak na Net.hr