Desetero mališana zaraženo sifilisom

Desetero mališana zaraženo je sifilisom u vrtiću u ruskom gradu Berezniki. Prema riječima bake jednog od njih, djeca su podvrgnuta liječenju, a slučaj istražuje i policija.

Ruska javnost zgrožena je otkrićem da je desetero djece zaraženo sifilisom u vrtiću u gradu Berezniki. Piše o tome stranica Neva24 koja izvještava da je pokrenuta policijska istraga nakon što je u javnost procurilo svjedočenje bake jednog od dječaka koji pohađa sporni vrtić. Ona je na forumu internetske stranice grada ispričala da su djeci uzimali krv kako bi proveli Wassermanov test te da su zaražena djeca podvrgnuta liječenju.

Prijenos bolesti neseksualnim kontaktom iznimno rijedak

Incident je komentirala i glasnogovornica Odbora za obrazovanje općinskih uprava Tatiana Muhatajeva koja sumnja u istinitost medijskih napisa.

“U svojoj 40-godišnjoj karijeri nikada se nisam susrela s takvim tipom zaraze u ustanovama koje se brinu o djeci. Iako zvuči nevjerojatno i teško je zamisliti pod kojim uvjetima bi se djeca u vrtiću zarazila spolno prenosivim sifilisom, pokrenuli smo istragu o slučaju”, kazala je Muhatajeva aludirajući da je prijenos bolesti neseksualnim kontaktom iznimno rijedak.

Povratak na Net.hr