KRAJ SUĐENJA

DEREK CHAUVIN JE KRIV ZA UBOJSTVO GEORGEA FLOYDA: Osuđen je po svim točkama optužnice

Porota je donijela presudu u vezi ubojstva Georgea Floyda

Porota je donijela presudu u vezi ubojstva Georgea Floyda. Bivši policajac Derek Chauvin, proglašen je krivim za ubojstvo drugog stupnja iz nehaja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, javlja CNN. Predviđene kazne za ubojstvo drugog stupnja je najviše 40 godina zatvora, za ubojstvo trećeg stupnja do 25 godina, a za ubojstvo bez predumišljaja 10 godina ili 20.000 dolara.

Nakon što je sudac Peter Cahill pročitao i potvrdio presudu sa porotom, najavio je sljedeće proceduralne korake, uključujući i izricanje kazne za osam tjedana.

Očekuju se deseci tisuća prosvjednika diljem Sjedinjenih Država. U Minneapolisu će se prosvjednici okupiti bez obzira na ishod presude. Aktivisti tvrde da će započeti prosvjede ako presuda Chauvinu bude oslobađajuća, a da će slaviti na ulicama ako bude osuđujuća.

Korištenje zdravog razuma

Tužitelj Steve Schleicher pozvao je porotu da “koristi zdrav razum, vjeruje svojim očima i onome što su vidjeli”, komentirajući videozapise koji pokazuju kako je Chauvin više od devet minuta klečao na vratu Georgea Floyda. “Ovo nije bila policija, ovo je bilo ubojstvo”, dodao je.

Posljednju riječ u ponedjeljak je iznio i tužitelj Jerry Blackwell poručio da je cijeli proces “toliko jednostavan da ga i dijete može razumjeti”. “Zapravo, dijete ga i je razumjelo, kad je devetogodišnja djevojčica rekla: ‘Makni se od njega'”, poručio je Blackwell misleći na svjedokinju nemilog događaja.

OBJAVILI POLICIJSKE SNIMKE UBOJSTVA GEORGEA FLOYDA: Evo što je policajac odgovorio na kritiku prolaznika o pretjeranoj sili

‘Policajci znaju da se sve snima kamerom’

Chauvinov odvjetnik Eric Nelson, pak tvrdi da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki “razumni policajac” nakon što se našao u “dinamičnoj” i “fluidnoj” situaciji koja uključuje prepucavanje velikog čovjeka s tri policijska dužnosnika. Dodao je da je Floyd bio pod utjecajem droga, zbog značajnog utjecaja lijekova protiv hipertenzije (visokog krvnog tlaka) na njegov organizam.

Dodao je i da Chauvin vjerojatno nije namjerno prekršio pravila o uporabi sile jer da jest, bio bi svjestan da se cijeli proces snima. “Policajci znaju da se sve snima kamerom”, dodao je Nelson.

Presudu je pratio i američki predsjednik Joe Biden.

‘Bolno zaslužena pravda’

“Stigla je bolno zaslužena pravda za obitelj Georgea Floyda i zajednicu u Minneapolisu, ali današnja presuda daleko nadilazi ovaj grad i ima značajne implikacije za zemlju, pa čak i za svijet. Pravda za Crnu Ameriku je pravda za cijelu Ameriku. Ovaj je slučaj prekretnica u američkoj povijesti zbog odgovornosti provođenja zakona i šalje jasnu poruku za koju se nadamo da se jasno čuje u svakom gradu i svakoj državi. Zahvaljujemo državnom odvjetniku Minnesote Keithu Ellisonu i njegovom timu na žestokoj predanosti Georgeovoj pravdi. Ali ovdje nije kraj. Nismo zaboravili da i ostala trojica policajaca koji su igrali vlastitu ulogu u smrti Georgea Floyda i dalje moraju odgovarati za svoja djela”, poručila je obitelj Georgea Floyda i tužitelj Ben Crump.

“U ovim vrstama procesa kazneno-pravni sustav je kroz povijest iznevjerio crnačke obitelji, prožimajući i potvrđujući prevlast bijelaca unutar institucija. Međutim, danas se dogodio mali, dodatni korak prema odgovornosti. Nadamo se da će ova presuda početi pokazivati ​​da bijela nadmoć neće pobijediti. Bijeloj nadmoći nema mjesta u demokraciji, posebno onoj koja bi nam trebala jamčiti slobodu življenja. No, budimo i jasni da ovo i dalje neće vratiti naše najmilije. Georgea Floyda nećemo vratiti. Njegova kći i obitelj moraju odrasti bez njega. Njegova obitelj nastavlja njegovo nasljeđe putem zaklade George Floyd Memorial. Black Lives Matter će i dalje tražiti aboliciju, jer u konačnici vjerujemo da će ona osigurati slobodu crnaca. BLMGNF će nastaviti raditi na aboliciji i crnačkom oslobođenju – onom u kojem crnci širom dijaspore napreduju, doživljavaju radost i nisu više definirani svojom borbom. Nastavit ćemo liječiti prošlost, ponovno zamišljati sadašnjost i ulagati u budućnost života crnaca”, poručili su iz globalnog pokreta Black Lives Matter.

Povratak na Net.hr