I ŠTO SAD?

BREXIT: Cameron: ‘Neću pokretati izlazak Britanije iz EU-a’; Bruxelles: ‘Nema razgovora, čekamo zahtjev Londona’

Britanski premijer David Cameron rekao je kako će izlazak iz Europske Unije pokrenuti novi premijer. Čelnici EU-a poručili su da odbacuju bilo kakve neformalne pregovore s Britanijom

Britanski premijer David Cameron postavlja temelje svom nasljedniku za pokretanje procesa izlaska Britanije iz Europske unije i u ponedjeljak je pozvao na jedinstvo svoje glavne ministre, rekla je njegova glasnogovornica. Istodobno, je objavljeno da će novi premijer biti izabran najkasnije 2. rujna.

“Nema dvojbi oko rezultata… Vlada se jutros suglasila da se ta odluka mora prihvatiti”, rekao je Cameron u parlamentu.

“Britanska vlada neće aktivirati Članak 50 u ovoj fazi… to je naša suverena odluka i nju će Britanija donijeti sama”, istaknuo je.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavjestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

‘BEZ ŽURBE’: Vođa pobornika Brexita otkrio glavni razlog izlaska iz EU i najavio što bi se moglo događati dalje

Ostavka do listopada

Cameron je najavio u petak da će podnijeti ostavku do listopada nakon što su Britanci ignorirali njegov savjet i glasali za napuštanje EU-a na referendumu prošli tjedan nakon čega je počela borba za vlast među njegovim vladajućim konzervativcima. U ponedjeljak je objavljeno da će novi premijer biti imenovan najkasnije 2. rujna. “Preporučujemo da postupak odabira novog čelnika Konzervativne stranke počne idućeg tjedna i završi najkasnije u petak, 2. rujna”, rekao je Graham Brady, čelnik Odbora 1922, tijela konzervativnih zastupnika u parlamentu koje ima važnu ulogu u biranju novog čelnika. On je kazao novinarima da nominacije moraju biti podnesene do četvrtka u podne.

Cameronova glasnogovornica je kazala da je premijer okupio skupinu državnih službenika koja će pomoći budućem čelniku ne samo da ispregovara izlazak Britanije iz EU-a nego i da razradi opcije za budućnost zemlje izvan Unije.

Ta će ekipa “osigurati da preliminarni posao bude obavljen za novog premijera. Tu se radi o pripremanju savjeta u nizu pitanja koja će trebati proučiti, stvari poput tranzicijskih pitanja”.

Ona je istaknula da to neće biti “donošenje odluka jer je ispravno da odluku donese premijer nove vlade”.

ALARMANTNA PROGNOZA: ‘Britanija će 2017. uroniti u recesiju, to će uzdrmati svijet’

Budućnost u drugoj europskoj zajednici

Kenneth Clarke, zastupnik konzervative stranke, pitao je Camerona o Europskom gospodarskom prostoru, zajednici koja odgovara zemljama poput Norveške i Islanda gdje političari žele u EU, ali ne mogu u to uvjeriti građane. Cameron je jednostavno zaključio da je to na novom premijeru. Postavljalo se i pitanje o suverenitetu parlamenta, odnosno kako bi parlament i kraljica, kao nositelji državnosti, mogli spriječiti izlazak iz EU na što je Cameron odgovorio kako, iako je parlament suveren, mora poštivati volju iskazanu na referendumu.

Sve o Brexitu čitajte ovdje.

Na sjednici vlade Cameron je pozvao ministre da rade zajedno svoj svakodnevni posao koji je, kako tvrde kritičari, zanemaren tijekom mjeseci kampanje za referedum o članstvu u EU.

Cameronova ostavka izazvala je borbu za vlast u Konzervativnoj stranci i sve su oči uprte u bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona kao favorita za novog premijera.

Glasnogovornica je odbila komentirati borbu za vlast i rekla je da se na sjednici vlade nije raspravljalo o mogućnosti prijevremnih parlamentarnih izbora. Umjesto toga, kazala je, premijer je pozvao na jedinstvo u vladi i u zemlji.

“Vlada se sada treba usredotočiti na to da učini sve što može kako bi pripremila pregovore za naš izlazak iz Europske unije te da obavlja niz zadaća koje vlada ima”, rekla je ona.

Čelnici EU-a odbacuju neformalne pregovore s Britanijom

Europska unija neće neformalno pregovorati s Velikom Britanijom o odlasku dok London ne aktivira Članak 50, istaknule su u ponedjeljak Njemačka, Francuska i Italija, javljaju agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u ponedjeljak u Berlinu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

“Složili smo se  da je Članak 50 europskih ugovora vrlo jasan – zemlja članica koja želi napustiti Europsku uniju mora o tome izvijestiti Europsko vijeće”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom i Renzijem u Berlinu.

“Ne može biti nikakvih daljnjih koraka dok se to ne dogodi. Tek tada će Europsko vijeće izdati smjernice prema kojima će se pregovarati o izlasku”, kazala je.

“To znači, i mi se slažemo oko toga, da neće biti neformalnih ni formalnih razgovora o izlasku Britanije dok Europsko vijeće ne dobije zahtjev za napuštanje EU-a.”

Hollande i Renzi istaknuli su potrebu da se što je prije moguće riješi to pitanje  kako bi se mogli usredotočiti na izaove s kojima je suočeno preostalih 27 zemalja članica.

 

Povratak na Net.hr