NOVO ISTRAŽIVANJE

DANSKA JE NAJSRETNIJE MJESTO NA SVIJETU: Hrvati su tužniji od Libijaca i Turkmenistanaca

Prema najnovijem istraživanju Danska je prestigla Švicarsku i tako postala najsretnijim mjestom na zemlji. Švicarska se nalazi na drugom mjesto dok je na trećem Island.

Istraživanje Zemaljskog instituta sveučilišta Columbije i UN-ove Mreže za rješenja održivog razvoja (SDSN) pokazuje kako su najnesretnije države svijeta Burundi, Sirija i Togo.

Hrvatska je zauzela 74. poziciju te se nalazi ispred zemalja iz regije poput Makedonije (95.), BiH (85.), Srbije (86.) i Kosova (77.).

Susjedi Slovenci sretniji su od Hrvata i nalaze se na 63. poziciji, a zanimljivo je da su od nas sretniji i Libijci (67.), Turkmenistanci (65.) te Kazahstanci (54.).

Ministri zaduženi za sreću

Ovo je četvrto izdanje istraživanja koje rangira 157 zemalja po razinama sreće pomoći čimbenika kao što su BDP po glavi stanovnika te očekivane godine života građana. Također se ocjenjuje i razina korupcije u vladi i poslovanju.

“Kada zemlje jednodušno slijede samo pojedinačne ciljeve kao što je ekonomski razvoj na uštrub zanemarivanja socijalnih i ekoloških ciljeva, rezultati mogu biti vrlo štetni za ljudsku dobrobit, čak i opasno za zdravlje”, navodi se u priopćenju.

“Mnoge su zemlje u posljednjih nekoliko godina ostvarile gospodarski rast s cijenom rastuće nejednakosti, ukorijenjene socijalne isključivosti i teškog narušavanja okoliša”.

Prvo izvješće pojavilo se 2012. godine, a nakon toga su u Butanu, Ekvadoru, Škotskoj, Venezueli i Ujedinjenim Arapskim Emiratima imenovani ministri za sreću.

Povratak na Net.hr