POGINULO 3000 LJUDI

11. RUJNA, DAN KOJI JE PROMIJENIO SVIJET: Amerika je bila napadnuta prvi put nakon Pearl Harbora 1941.

Na današnji se dan prije 16 godina dogodio veliki teroristički napad na New York i Washington, u kojem je život izgubilo oko 3000 ljudi. Tog 11. rujna 2001. godine četiri oteta putnička zrakoplova teroristi Al-Kaide preusmjerili su prema unaprijed određenim metama. Dva su završila u zgradama Blizancima na Manhattanu, jedan u Pentagonu, a četvrti je svoj let okončao na polju u Pennsylvaniji, nakon sukoba putnika i otmičara.

KOMEMORACIJA U NEW YORKU: Imena 2983 žrtava polagano čita njihova rodbina

Napad na New York počeo je malo prije devet sati ujutro po lokalnom vremenu, kada je Boeing 767 American Airlinesa udario u sjeverni toranj WTC-a, između 94. i 98. kata. Potvrda da je SAD prvi put nakon Pearl Harbora 1941. doživio napad neprijatelja na svom teritoriju stigao je tri minute po udaru prvog aviona, kada je sljedeći zrakoplov, Boeing 767 United Airlinesa, uletio u južni toranj WTC-a.

Dok su sve oči bile usmjerene na New York, pola sata kasnije Boeing 757 American Airlinesa pao je na Pentagon, zgradu američkog Ministarstva obrane u Washingtonu, dok je u 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspjeli dovesti do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

Budući da nije bilo dojava o otetim avionima udar u WTC zatekao je žrtve u obavljanju redovnih poslova, pa se svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar ‘tornjeva blizanaca’ uspjelo spasiti.

OTKRIVENO: Kako je Osama bin Laden skovao plan za napade 11. rujna

Napadi su nanijeli značajne ekonomske posljedice u SAD-u i u svijetu. Newyorška burza nije bila otvorena 11. rujna i ostala je zatvorena do 17. rujna. Nakon napada, zračni prostor u SAD-u bio je zatvoren nekoliko dana, a nakon ponovnog otvaranja zračni je promet bio znatno smanjen.

Spašavanje i oporavak od napada trajali su mjesecima. Trebalo je nekoliko tjedana da bi se samo ugasili požari koji su još gorjeli u ruševinama, a sanacija je trajala sve do svibnja 2002. godine. Utemeljeni su mnogi fondovi u svrhu financijske pomoći obiteljima žrtava kao i preživjelima u napadu.

Za napad je optužena teroristička organizacija Al-Kaida i njen vođa Osama bin Laden, koji je demantirao da je njegova organizacija stajala iza organizacije terorističkog napada. No, prema američkim vojnim izvorima, u studenome 2001. godine, američke snage otkrile su videokazetu u uništenoj kući u Jalalabadu u Afganistanu koja prikazuje Osamu bin Ladena u razgovoru s Khalidom al-Harbijem.

U ovoj snimci Osama bin Laden navodno priznaje da je planirao napade iako se sumnja u ispravnost prijevoda. Snimka je emitirana na raznim medijskim programima u prosincu 2001. Na snimci iz 2004. godine Osama bin Laden izgleda kao da je prihvatio potpunu odgovornost za napade 11. rujna.

DRUŠTVENE MREŽE POPLJUVALE CIA-U: Na morbidan način obilježili godišnjicu likvidacije Osame bin Ladena

Događaji od 11. rujna 2001. promovirali su Osamu bin Ladena u najtraženijeg čovjeka na svijetu, a Al-Kaidu u najmoćniju terorističku organizaciju. Poslije desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu u dugo pripremanoj američkoj akciji.

U terorističkom napadu 11. rujna poginulo je 19 otmičara, a napad je bio direktan povod SAD-u da započne rat protiv terorizma invazijom na Afganistan, te neizravan povod i za napad na Irak.

Povratak na Net.hr