JOŠ NIJE GOTOVO

‘DAN D’ ZA DONALDA TRUMPA: Danas se, zapravo, bira američki predsjednik. Mogu li elektori napraviti dramatičan obrat?

Donald Trump užurbano sastavlja kabinet i izrađuje predsjednički program, iako još službeno nije predsjednik. SAD, naime, tek danas službeno biraju predsjednika.

Jedna od posebnosti američke demokracije, piše CNN, upravo je u tome da predsjednika zapravo bira 538 elektora – članova elektorskog kolegija. Pritom postoji mogućnost da elektori donesu odluku po svome i glasuju drukčije nego što su na izborima rekli građani.

Tri moguća scenarija

Niti jedan elektor nema ustavnu obvezu slijediti volju građana koje predstavlja, pa bi na današnjim izborima takozvani “prevrtljivi elektori” mogli glasovati po svome i uskratiti Trumpu mandat. Iako su šanse za takvo što vrlo male, i takav je ishod moguć. Ukupno su, piše CNN, moguća tri scenarija.

Prvi i najizvjesniji podrazumijeva Trumpovu službenu pobjedu. Na temelju rezultata izbora održanih 8. studenoga pretpostavlja se da će on dobiti 306 glasova u elektorskom kolegiju. Za formalnu potvrdu i službeni izbor za predsjednika potrebno je najmanje 270 glasova elektora.

Prema drugom scenariju ‘prevrtljivi’ elektori glasuju po svome i daju pobjedu demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton. Njih je za to potrebno najmanje 38 glasova revoltiranih elektora iz država u kojima je pobijedio Trump.

BLOKADA IZBORNIH REZULTATA: Elektori okreću leđa Donaldu Trumpu, traže informacije o njegovoj vezi s Rusijom

Hoće li biti ‘prevrtljivih elektora?

Ovaj je scenarij prilično nevjerojatan ponajprije zbog načina na koji se sastavlja elektorski kolegij. Na razini saveznih država elektori se biraju na dva načina – na stranačkim konvencijama ili odlukom stranačkih vijeća. Drugim riječi, elektori su najčešće lojalni svojim strankama, a u ovom bi slučaju, eventualnom odlukom da umjesto Trumpu daju glas za Clinton, okrenuli leđa ne samo Trumpu već bi time prkosili svojim republikanskim prijateljima i kolegama.

Postoji i treći scenarij prema kojem bi republikanski elektori iznevjerili Trumpa, no niti jedan kandidat ne bi dobio potrebnih 270 glasova.

I ta je opcija teško ostvariva iz više razloga. Jedan od njih leži u činjenici da, iako ništa ne sprječava elektore da glasuju za kandidata koji nije osvojio većinu glasova u njihovoj državi, 29 država imaju zakone kojima se obeshrabruju ti potencijalni “elektorski odmetnici”. Takvi zakoni među ostalim predviđaju potencijalne novčane kazne ili pak zamjenu drugim elektorom. No, ti su zakoni rijetko kada bili aktivirani.

’30 ELEKTORA SPREMNO JE NA BLOKADU’: Profesor prava tvrdi da Donald Trump neće postati predsjednik?

Glasove elektora potvrđuje Kongres

Ako elektori budu glasovali tako da ni Trump ni Clinton ne dobiju potrebnih 270 glasova, i ako dođe do zastoja u kojem ni Kongres ne bi mogao odlučiti o pobjedniku, tada bi novi potpredsjednik, kojeg izabere Senat, postao vršitelj dužnosti predsjednika SAD-a.

Elektorske glasove prebrojit će i potvrditi Kongres na zajedničkom zasjedanju 6. siječnja.

POKUŠAVAJU SPRIJEČITI TRUMPA DA DOĐE NA VLAST: ‘Izračunali smo koliko nam točno elektorskih glasova za to treba!’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr