30 GODINA MEMORANDUMA

DAČIĆ ZNA ŠTO JE IZAZVALO RATOVE U REGIJI: ‘To nije bio memorandum SANU-a već jednostrani akti Slovenije i Hrvatske’

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je da ratove na prostoru bivše Jugoslavije nije izazvao Memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) iz 1986. godine, nego “jednostrani akti” republika koje su se otcijepile od SFRJ, prenose u utorak beogradski mediji.

Dačić je tu izjavu dao u prigodi promocije knjige “Memorandum SANU: poslije 30 godina” u ponedjeljak navečer u Beogradu.

“U tom dokumentu ukazivalo se na ekonomsko zaostajanje Srbije u Jugoslaviji i na probleme s kojima su živjeli Srbi u drugim republikama i na Kosovu i Metohiji. Taj dokument sigurno nije izazvao ratove, već jednostrani akti Slovenije, Hrvatske”, rekao je Dačić za Televiziju Prva, nakon poruke iz SANU da se Memorandum “ostavlja povijesti”.

ZGODNA VODITELJICA NOVO JE POJAČANJE IVICE DAČIĆA: Ova će ljepotica pratiti rad osebujnog srpskog ministra

Dačić je, aludirajući na najavljenu deklaraciju o opstanku srpske nacije i Srba, rekao kako je “normalno” da Srbija dobije novi memorandum.

Naglašavajući da je među rijetkima koji su pročitali taj dokument SANU, Dačić je za TV Prva ocijenio da je Memorandum SANU iz 1986. godine “lako štivo u odnosu na ono što se objavljivalo poslednja tri desetljeća”.

ŽESTOKI SPOR SRBIJE I UKRAJINE: Kijev i Beograd u sukobu zbog srpskih plaćenika na strani Rusa

Predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) dr. Vladimir Kostić rekao je ranije u ponedjeljak na promociji knjige “Memorandum SANU: poslije 30 godina” kako SANU nikad nije prihvatila Memorandum kao svoj službeni dokument, a koautor knjige Vasilije Krestić ocijenio je da su optužbe o velikosrpskoj politici u tom dokumentu “podla i zlonamjerna izmišljotina”.

Kostić je poručio kako “danas, bar što se akademika (SANU) tiče, zatvaramo krug i cijeli slučaj ostavljamo povijesti”.

DAČIĆ NAJAVIO OSTAVKU NA MJESTU PREDSJEDNIKA SPS-a: ‘Svima sam za sve uvijek ja kriv. Dosta mi je svega’

Povratak na Net.hr