banner

HRVATSKA OSUDILA

DAČIĆ O IZLOŽBI U UN-u: ‘Nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se zlodjela zaborave i izbrišu’

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u četvrtak pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac “iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka.

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, koja je otvorena u ponoć u Ujedinjenim narodima u New Yorku, “nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca” i onih koji žele da se zlodjela “zaborave i izbrišu”, poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon ocjene MVEP-a Hrvatske da se izložba u UN-u o stradanju žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u “propagandne svrhe”.

HRVATSKA OPTUŽILA SRBIJU DA PLASIRA LAŽI NA IZLOŽBI O JASENOVCU: UN prisilio organizatore da uklone najgrublje falsifikate

‘Izložba je protiv onih koji žele da se to zaboravi i izbriše’

“Ova izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i izbriše”, rekao je Dačić u New Yorku dodavši da je izložba nazvana “Pravo na nezaborav” upravo “zbog sjećanja na holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracijskom logoru Jasenovac”. Kazao je kako je bilo “puno otpora od strane jedne države” da se ta izložba organizira u UN-u te kako je ovo prilika da cijeli svijet sazna pojedinosti o tom logoru.   “U Jasenovcu se baš po načinu ubijanja ispoljavala ta mržnja prema ljudima. Najveće žrtve bili su Srbi, Židovi i Romi”, rekao je Dačić naglasivši kako je izložba organizirana sa željom da zločin u Jasenovcu “ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina”.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u četvrtak pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac “iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, priopćio je MVEP u odgovoru na Hinin upit o izložbi. Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti “najgrublje falsifikate”. Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

‘Ovakva izložba ne doprinosi pomirbi’

“Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi”, ističe se u priopćenju MVEP-a. Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta.

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav “Jasenovac – pravo na nezaborav” prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

Povratak na Net.hr