MORALNA POLICIJA SVE VIDI

CYBER-ROMANSA GA STAJALA SLOBODE: Saudijski tinejdžer flertao s djevojkom iz Kalifornije pa završio u zatvoru

A sve je djelovalo kao nevini, možda pomalo šaljiv flert, prenosi indy100.

Abu Sin, mladić iz Saudijske Arabije, upoznao je Christinu Crockett, 21-godišnjakinju iz Kalifornije, na YouNowu, društvenoj mreži koja omogućuje ljudima da pričaju u stvarnom vremenu.

MORATE POGLEDATI: Tisuće dijele crtić koji prikazuje koliko su saudijski zakoni za žene neviđeno apsurdni

On je nabadao engleski. Ona nije govorila nimalo arapski. Ali nakon tjedana razgovora pronašli bi često i urnebesno smiješne načine da prebrode međusobne jezične i kulturne razlike. Njihovi su razgovori ubrzo privukli stotine tisuća gledatelja u Saudijskoj Arabiji i širom svijeta.

U jednoj tipičnoj razmjeni videa Abu Sin, nadimak koji znači ‘Bezubi’ jer ima iskrivljene prednje zube, nosi bejzbolsku kapu okrenutu na stranu, a plavokosa Christina sivi top.

“Christina, volim te”, kaže Abu Sin na lošem engleskom.

“Volim i ja tebe”, odgovara mu ona, smiješeći se.

Zatim je on pita, u šali, hoće li se udati za njega. Ona mu kaže da pričeka, a zatim nacrta vjenčani prsten na prstu. “Želim se udati za tebe”.

“Da, da”, kaže Abu Sin. “Mnogo ti hvala.”

Stižu vlasti

A zatim je za Abu Sinovu cyber-romansu saznala saudijska moralna policija.

U konzervativnom kraljevstvu sunitskih muslimana postoje stroga pravila koja se tiču odvojenosti spolova. Doslovno svi javni prostori su odvojeni, a većina je žena pokrivena po cijelome tijelu, uključujući i lice. Muškarci i žene koji nisu u braku, a koji imaju romantične susrete vani često su u opasnosti od proganjanja, teških globa, pa čak i uhićenja vjerske policije. U takvim slučajevima posebno žene kasnije pate od društvene stigme i dodatnog kažnjavanja koje im nanosi vlastita obitelj.

Zbog toga su se mnogi mladi Saudijci okrenuli društvenim mrežama kako bi mogli lakše održavati zabranjene veze. ali počela ih je pratiti vjerska policija, koja promatra online forume i društvene mreže. Ipak Abu Sinovi razgovori s Christinom djelovali su bezazleno, s obzirom na to da su bili udaljeni tisuće kilometara.

Jako se pokajao

Unatoč tome, saudijske su ga vlasti uhitile potkraj rujna zbog ‘neetičnog ponašanja’. Njegovi su razgovori s Christinom navodno prekršili saudijski zakon o cyber-kriminalu kojim se zabranjuje stvaranje online materijala koji je u suprotnosti moralnih i vjerskih vrijednosti, kao i rigidne interpretacije islamskog zakona.

“Abu Sin je uhićen zbog kršenja pristojnosti i vjerskih vrijednosti”, izjavio je policijski glasnogovornik u Rijadu, poručnik Favaz al-Miman.

Miman je pojasnio kako je Abu Sin radio “zamamne videosnimke” koje su “postale poznate te su imale negativan utjecaj na imidž Saudijske Arabije u svijetu. Dodao je kako je policije primila zahtjeve od saudijske javnosti da sankcionira Abu Sina.

Nezadovoljstvo medija i pokajanje

Saudijske novine Arab News napisale su kako je tinejdžer zaslužio završiti na sudu jer su njegovi videorazgovori “navodili druge da se smiju Saudijcima”. Drugi su komentatori izjavili kako su Abu Sinovi online razgovori samo rezultat lošeg odgoja djece u Kraljevstvu.

Prošloga je tjedna Abu Sin oslobođen uz jamstvo. Mogao bi dobiti petogodišnju zatvorsku kaznu i platiti čak i do 800.000 dolara (5,375.000 kuna). Policija je rekla lokalnim medijima kako je Abu Sin star 19 godina, ali ne vjeruju svi toj tvrdnji, jer dječak više izgleda kao da mu je 13.

Ove je nedjelje Abu Sin objavio novi video, koji je trajao oko minutu, a u kojem je obećao kako više neće koristiti društvene medije na način koji bi kršio moralna i vjerska pravila Saudijske Arabije.

Uz to, rekao je kako se “pokajao” zbog razgovora s djevojkama preko interneta.

Povratak na Net.hr