NASILNE SNIMKE

ČUVAJU SVOJ ‘TERITORIJ’: Bande se snimaju kako pljačkaju i tuku tinejdžere

Pojavile su se užasavajuće videosnimke koje prikazuju mlade članove bandi kako potvrđuju svoj ‘teritorij’ u istočnom Londonu tako da brutalno tuku i pljačkaju tinejdžere, piše The Independent.

U strogom centru grada 16-godišnjak nožem napao drugog maloljetnika

Dva videa koji prikazuju nasilničke napade snimili su i podijelili na društvenim mrežama sami prijestupnici.

U jednome napadu mladići su okružili dječaka kod nekih garaža.

‘Koji k***ac misliš da si ti?’

“Koje je tvoje j***no ime”, pita vođa nasilnika. “Nećeš više vidjeti svoj telefon. Zašto piješ na mom području? Koji k***ac misliš da si ti?”

Uzeli su mu pametni telefon i naredili da skine ručni sat, dok se u pozadini čuje glas djevojke koja ih moli da prestanu.

“Daj da poj***m onu p***u”, kaže vođa, prije nego što više puta udari dječaka u lice, dok njegovi prijatelji viču “Razj**i ga!”, a lice žrtve postaje sve krvavije.

Vjerojatno ista ta banda snimila se pri izvođenju još jedne nasilne pljačke, opet usred bijela dana. Na snimci se vidi tinejdžer kako prolazi na biciklu, a jedan od mladića kaže: “Očito će dobiti svoje!”

Barem šestoricama s kapuljačama i šalovima zatim povuku žrtvu s bicikla i počnu ga udarati šakama u lice, tuči remenom i šutati ga, a nakon toga pobjegnu s njegovom torbom.

Bježe u različitim smjerovima, pješice ili na biciklima dok se čuju automobilske sirene i vrištanje, a jedan prolaznik juri prema žrtvi.

Snimkama prijete drugima

Snimke koje su se pojavile samo pojačavaju lokalne strahove o porastu nasilja bandi, kao i napada iz odmazde, dok razne grupe pokušavaju nasiljem kontrolirati ono što smatraju svojim terirorijem, a što je sve povezano s preprodajom droge i uličnim kriminalom.

Širenjem društvenih medija i pametnih telefona, tinejdžeri sve više snimaju uznemirujuće snimke svojih napada i objavljuju ih na internetu kako bi zastrašili suparnike i povećali vlastiti kredibilitet.

Sheldon Thomas, osnivač humanitarne Udruge Gangsline, kaže kako bande sve više koriste nasilne snimke.

I sam bivši član bande Thomas, kojem je ubijeno devetero prijatelja, sada pomaže mladim ljudima da se odvoje od te scene.

Tinejdžer, mladić s nožem
Glavno oružje bandi je nožFoto: BananaStock/Thinkstock

Siromaštvo i propale obitelji

“Moramo se pitati zašto bi netko uopće želio raditi tako nešto. Britanija je slomljena zemlja sa slomljenim obiteljima. Imate slabo odgojenu djecu koja u svojim domovima nemaju osobu od autoriteta, njihove se majke možda same brinu za troje djece. Oni ne vide Britaniju koju vide drugi, ne vide nadu – ono vide Britaniju u kojoj im je jedini uzor diler droge.”

Thomas kaže kako su mladi često uvučeni u svijet bandi kombinacijom faktora koji uključuju nasilje u kući, emocionalne traume, nedostatak pozitivnih uzora, prisilu, nezaposlenost i visok stupanj kriminala koji je prisutan u nekim od londonskih najsiromašnijih četvrti.

“Već godinama pričamo o bandama, a sada ih imamo u svakoj četvrti Londona”, dodao je. “Nema napratka – prošle je godine počinjeno 27.000 zločina noževima. Djeca nose oružje kako bi se osjećala sigurno u vlastitom susjedstvu.”

Gangsline traži od vlade barem sedam godina neprekinutog financiranja raznih programa, poput toga da škole i zatvore posjećuju bivši članovi bandi, s kojima se mladi mogu poistovjetiti.

Policija tretira dva gore spomenuta napada kao povezane te je uhitila dva 16-godišnjaka. Glasnogovornik policije rekao je kako još traje lov na njihove suučesnike.

Povratak na Net.hr