CURI ROK OD 48 SATI

TRAŽIT ĆE POMOĆ: Ministrica Pusić i supruga otetog Tomislava otputovale u Egipat

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić zajedno s Natašom Salopek, suprugom otetog Tomislava Salopeka otputovala je u Kairo zbog talačke krize u kojoj islamistički militanti prijete da će u roku 48 sati ubiti Hrvata ako egipatska vlada ne ispuni njihov zahtjev.

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i  Nataša Salopek od egipatskih vlasti tražit će pomoć u oslobađanju Tomislava Salopeka iz ruku islamista.

Kako je ranije objavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova, Pusić je bila u kontaktu s egipatskim ministrom vanjskih poslova te je, sukladno dogovoru s njim i preporukama, odlučila otputovati u Kairo.

Traže oslobađanje uhićene muslimanke

Skupina Pokrajina Sinaj povezana s IS-om objavila je u srijedu video snimku u kojoj Salopek kaže da će biti smaknut u roku od 48 sati, ako službeni Kairo ne oslobodi uhićene muslimanke.

Identitet Salopeka, kojeg su militanti oteli 22. srpnja u Kairu, potvrdila je tvrtka Ardiseis, egipatska podružnica francuske grupe Compagnie Generale de Geophysique za koju je radio. Članovi njegove šire obitelji koje su mediji kontaktirali, kažu da su očajni, te nemaju nikakve dodatne informacije.

Prvi oteti Hrvat

Riječ je o prvoj otmici nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Tomislav Salopek je iz Brodsko-posavske županije, a bio je voditelj seizmološkog tima francuske multinacionalne tvrtku koja pruža usluge naftnoj i plinskoj industriji. Salopek je radio i na projektima i u Siriji, Libiji, Maroku, Iraku, Kurdistanu te Češkoj.

Podsjetimo, u srijedu je objavljena videosnimka koja prikazuje tridesetjednogodišnjeg Salopeka koji pokraj uniformiranog džihadista čita prijetnju da će ga islamisti ubiti, ako egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode uhićenu muslimanku.

Povratak na Net.hr