NEOBJAŠNJIVA POJAVA

ČUDNI ZVUKOVI NA ARKTIKU: Kanadska vojska istražuje misteriozno zujanje koje plaši životinje

Kanadska vojska istražuje misteriozan zvuk s morskog dna u udaljenoj arktičkoj regiji, piše BBC. Lokalno stanovništvo prijavilo je čudne zvukove koji posljednjih nekoliko mjeseci plaše životinje.

Vojne letjelice provele su različita senzorska istraživanja područja, rekli su nadležni dužnosnici u petak. Vojska kaže kako još uvijek ne može objasniti uzrok “akustičnih anomalija”.

“Posada letjelice nije mogla detektirati nikakav površinski ili podpovršinski kontakt”, navodi se u priopćenju vojske. “Jedina stvar koju je posada promatrala na tom području bila su dva jata kitova i šest morževa.”

Uzrok čudnih zvukova je misterij

Glasnogovornik odjela za nacionalnu sigurnost u Ottawi rekao je da je uzrok čudnih zvukova – za koje lokalno stanovništvo tvri da se mogu čuti kroz trup brodova – još uvijek misterij.

Zvuk, koji je ponekad opisan kao zujanje ili pištanje, čuo se tijekom ljeta u tjesnacima Fury i Hecla koji se nalaze oko 120 kilometara sjeverozapadno od zaseoka Igloolik, rekao je za CBC Paul Quassa, član kanadske Zakonodavne skupštine.

Na tom području nalazi se uski vodeni kanal u Nunavutu, novom, najvećem i najmenjem naseljenom teritoriju Kanade koji je smješten tik do Grenlanda. “Radi se o glavnom lovnom području tijekom ljeta i zime jer je ovo vodeno područje okruženo ledom kojeg nastanjuju vodeni sisavci”, rekao je Quassa.

“Ovoga ljeta tamo nije bilo životnja”

“Ovoga ljeta tamo nije bilo životnja. To je postalo sumnjivo”. Drugi član Zakonodavne skupštine rekao je da je područje migracijska ruta grenlandskih kitova i različith vrsta tuljana, no da ovog ljeta na toj ruti nije bilo životinja.

Kanadski mediji navode kako zvuk možda uzrokuje sonarsko istraživanje koje provodi rudarska tvrtka, ili je Greenpeace namjerno stvorio takav zvuk kako bi otjerale životinje iz lovnog područja, a kao jedan od uzroka naovde se i vojne podmornice.

Lokalne rudarske tvrtke rekle su kako ne rade na tom području, Greenpeace je odbacio odgovornost, dok iz vojske poručuju kako na tom području nema nikakvih podmornica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr