SKRIVENI SADRŽAJ

ČUDNA PORUKA NA JEDNOJ OD NAJPOZNATIJIH SLIKA NA SVIJETU: ‘Samo je luđak ovo mogao…’; Otkriveno tko je njezin autor

U novom istraživanju Nacionalni muzej Norveške potvrdio je da je sam umjetnik zaista napisao pronađenu rečenicu, nakon što je analizirao rukopis i usporedio ga s njegovim dnevnicima

Infracrvene snimke su otkrile misteriozne grafite na svjetski poznatoj slici Krik, umjetnika Edvarda Muncha. Mala i jedva vidljiva rečenica napisana na jednoj od najpoznatijih svjetskih slika uzrok je mnogih nagađanja u svijetu umjetnosti.

Ponađena je rečenica – “Samo je luđak ovo mogao naslikati”, olovkom je napisana u gornjem lijevom kutu, prenosi BBC.

Umjetnički kritičari već dugo preispituju jesu li grafiti vandalski čin ogorčenog gledatelja ili ih je napisao sam Munch – za kojeg se znalo da je tijekom svog života imao problema s mentalnim zdravljem.

VIDEO KOJEG SU POGLEDALI MILIJUNI: Žena mu kupila srećku, a kad je vidio što njoj piše počeo je vrištati

Povrijedila ga je reakcija javnosti

U novom istraživanju Nacionalni muzej Norveške potvrdio je da je sam umjetnik zaista napisao pronađenu rečenicu, nakon što je analizirao rukopis i usporedio ga s njegovim dnevnicima.

“Sam rukopis, kao i događaji koji su se dogodili 1895. godine, kada je Munch prvi put pokazao sliku u Norveškoj, svi vode u istom smjeru”, rekao je Mai Britt Guleng, radnik muzeja.

Djelo je u to vrijeme izazvalo snažne kritike, zajedno s javnim nagađanjima oko Munchovog mentalnog stanja. Muncha je, prema njegovim dnevnicima, reakcija javnosti duboko povrijedila i vjeruje je tek nakon reakcije olovkom nadodao natpis.

OVOJ ŽENI DOGODIO SE NEVJEROJATNO RIJEDAK FENOMEN: ‘Zatrudnjela sam dok sam već bila tri tjedna trudna’

I Munchov otac i sestra pretrpjeli su napadaje depresije kao i sam Munch koji je hospitaliziran nakon živčanog sloma 1908. godine.

“Otkad se sjećam, patio sam od dubokog osjećaja tjeskobe koji sam pokušavao izraziti u svojoj umjetnosti”, napisao je Munch. “Bez ove tjeskobe i bolesti bio bih poput broda bez kormila”.

Povratak na Net.hr