STOTINE EVAKUIRANIH

CRVENA UZBUNA U ITALIJI: Nezapamćene poplave digle vlasti na noge, bujica povukla muškarca – nestao bez traga

Zbog velike količine kiše koja neumorno pada danima, nekoliko rijeka izlilo se u četvrtak iz korita na sjeverozapadu Italije. Nastale su velike šteta, a meteorolozi najavljuju kišu do subote.

Najteže su pogođeni gardovi Liguriji i u Pijemonteu na sjeverozapadu Italije gdje su zatvorene ceste, a brojne automobile odnijele su bujice, a ulice su zakrčene naplavinama. U te dvije regije proglašena je crvena uzbuna zbog poplava već u četvrtak jer su bujice izazvale porast voda i rijeka.

ITALIJOM HARAJU BUJICE I POPLAVE: ‘Zatvorili smo škole, mostove… Bojimo se najgoreg!’

Nestao muškarac

Jedan muškarac je nestao na sjeverozapadu Italije gdje poplave izazivaju veliku štetu od četvrtka. Muškarac star gotovo 70 godina pokušao je skupiti konje u mjestu Perosa Argentina, u području Torina, kad ga je bujica rijeke povukla u vodu, kako je ispričao njegov sin Civilnoj zaštiti.

Raste zabrinutost zbog rijeke Po, koja se mjestimice izlila iz korita i u Torinu bi mogla dosegnuti alarmantnu razinu do petka navečer.

Stotine evakuiranih

Nekoliko stotina osoba evakuirano je iz predostrožnosti a vlasti su pozvale na ograničeno kretanje u nekoliko pokrajina dviju regija gdje su škole zatvorene od četvrtka.

U Albi, kolijevci tvrtke Ferrero južno od Torina, tvornica Nutella morala je prekinuti proizvodnju.

Civilna zaštita pozvala je u priopćenju “sve građane da se smjeste na gornje katove kuća i ondje ostanu”.

Voda je nastavila rasti u petak ujutro u Torinu, no stručnjaci očekuju početak pada razine tijekom popodneva.

Proglašenje elementarn nepogode

Pijemont će tražiti i proglašenje prirodne nepogode. Talijanska televizija je čitav dan emitirala dojmljive snimke nabujalog Tanara, pritoke Poa, koji je nadvoje presjekao grad Garessio, u podnožju Alpa.

“Bojimo se, ovo podsjeća na 1994.”, kada je grad isto bio poplavljen, rekao je gradonačelnik Garessia, Sergio Di Steffano.

Te je godine u studenom u poplavi na tom području poginulo 70 ljudi a više od 2200 je pretrpjelo štetu, ali u četvrtak navečer nije bilo dojava o žrtvama.

“Zatvorili smo sve mostove, tvornice i škole. Barovi i trgovine u središtu su poplavljeni. Glavna cesta je zatvorena”, dodao je.

Prefekt pokrajine, Giovanni Russo pozvao je stanovnike da ne izlaze iz kuća osim u slučaju krajnje nužde i da se drže podalje od vodenih tokova. Škole su ostale zatvorene u nekim dijelovima te regije. Raste i zabrinutost zbog rijeke Po, malo nizvodnije, koja se mjestimice izlila iz korita i u Torinu bi mogla dosegnuti alarmantnu razinu do petka navečer.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr