POTENCIJALNA 28. ČLANICA

CRNA GORA NAPRAVILA JOŠ JEDAN KORAK PREMA ULASKU U EU: Otvorili su zadnje poglavlje u pristupnim pregovorima

Iako je Crna Gora otvorila sva 33 poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, zatvorili su svega tri, zbog čega im preostaje zatvoriti i sva ostala poglavlja prije formalnog primanja u članstvo

Crna Gora je u utorak otvorila zadnje preostalo poglavlje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, i sada joj preostaje rad na zatvaranju poglavlja, kojih su trenutačno zatvorena samo tri. Pristupni pregovori podijeljeni su u 35 poglavlja, ali se pregovora u njih 33. Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada zatvorila samo tri. Zadnje pregovaračko poglavlje koje je u utorak otvoreno bilo je poglavlje 8 – Tržišno natjecanje.

Otvoreno je na konferenciji o pristupanju na kojoj su EU predstavljali hrvatska veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i glavni direktor Opće uprave za pregovore o proširenju i za susjedstvo Christian Danielsson. Pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji otvoreni su u lipnju 2012. Ona je najdalje otišla u europskim integracijama od svih zemalja zapadnog Balkana. Osim Crne Gore, pregovore od 2014. vodi još i Srbija, koja je dosad otvorila manje od polovice pregovaračkih poglavlja. Sjeverna Makedonija i Albanija u ožujku su dobile zelene svjetlo za otvaranje pristupih pregovora. Bosna i Hercegovina još nema status kandidata za članstvo, a najlošije stoji Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr