Izbori u BIH: Tko je najveći dobitnik, a tko gubitnik?

Prebrojavanje glasova s dvije trećine biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini pokazalo je da su izgledni novi hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović dok je utrka za srpskog člana državnog vrha i dalje neizvjesna, objavilo je u ponoć između nedjelje i ponedjeljka Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić objavio je kako su do ponoći prebrojani glasovi sa 2.496 biračkih mjesta u Federaciji BiH što je 76,52 posto od ukupnog broja.

Prema tim rezultatima kandidat HDZ BiH Dragan Čović osvojio je 88.994 glasa, a njegov glavni protukandidat i predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž dobio je povjerenje 67.948 birača.

Trećeplasirani je Živko Budimir s osvojenih 10.508 glasova, dok je Anto Popović kojega je kandidirala Demokratska fronta Željka Komšiča dobio 5.273 glasa.

Na temelju prebrojavanja glasova s istog broja birališta Bakir Izetbegović je dobio povjerenje 194 tisuće birača, za Fahrudina Radončića glasovalo je njih 156 tisuća, a trećeplasirani Emir Suljagić iz DF-a dobio je 86 tisuća glasova.

U izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH prebrojani su glasovi sa 1.167 biračkih mjesta ili 52 posto. Prema tim glasovima kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović dobila je 154 tisuće glasova, a kandidat ujedinjene oporbe Mladen Ivanić 153 tisuće.

“Ovdje svakako može doći do drugačijih brojki”, upozorio je Mikić.

Izlaznost 54 posto

Prema prikupljenim podacima ukupna izlaznost birača na redovitim glasačkim mjestima bila je 54,14 posto što je u usporedbi s odazivom iz 2010. gotovo za dva posto manje.

Od nešto manje od 3,3 posto registriranih birača glasovalo je njih 1,74 milijuna.

U Federaciji BiH odaziv je bio 52,3 posto, a u Republici Srpskoj 56,49 posto.

Stranka demokratske akcije (SDA) najveći je dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najveći je gubitnik općih izbora održanih u nedjelju u BiH među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, dok su istodobno najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podijelile utjecaj među hrvatskim i srpskim biračima, proistječe iz prvih objavljenih izbornih rezultata iz stranačkih stožera.

“SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora”, izjavio je u noći između nedjelje i ponedjeljka u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izrazivši spremnost svoje stranke da surađuje u prijenosu vlasti. Istodobno je pozvao SDA da što prije priđe uspostavi nove vlasti kako bi država mogla nastaviti funkcionirati bez suviše dugog čekanja na koalicijske dogovore.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pobjedu svoje stranke proglasio je i prije Lagumdžijina priznanja. Kazao je kako očekuje da konačni rezultati učvrste SDA kao najjaču parlamentarnu stranku kako na državnoj tako i na razini Federacije BiH.

No, na udio u budućoj vlasti računaju i u Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića i Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Njih dvojica u izbornoj su noći izašli s proturječnim informacijama tvrdeći kako su baš njihove stranke zauzele prvu odnosno drugu poziciju na razini Federacije BiH, a za razjašnjenje će valjati sačekati objavu rezultata izbora za entitetski i državni parlament.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak svoju pobjedu nad kandidatom HDZ 1990. Martinom Ragužem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH opisao kao “dominantnu” ističući kako je to ujedno i “kraj trgovine hrvatskim interesima”.

Snažna poruka
“Ovo je jedna dominantna pobjeda i snažna poruka koja istodobno daje veliku obvezu”, kazao je Čović, dodajući kako je na hrvatskim područjima pobijedio s uvjerljivom većinom od 75 posto glasova. Najavio je i brze korake kako se ne bi bespotrebno čekalo na uspostavu vlasti, no nije dao nikakve naznake da bi se dva HDZ-a mogla približiti i eventualno koalirati.

Iako je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) na temelju prebrojane dvije trećine glasova konstatiralo Čovićevu prednost od desetak tisuća glasova Raguž se nakon toga nije predao.

Kazao je kako je uvjeren da će, kada se prebroje svi glasovi, u konačnici ipak on postati hrvatski član državnog vrha, a HDZ 1990. nezaobilazan politički faktor.

Glasovanje na teritoriju Republike Srpske pokazalo je pak kako je tamo glasačko tijelo duboko podijeljeno na dva bloka – jedan kojega vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i drugi ujedinjene oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Tek tisuća glasova razlike dijelila je SNSD-ovu kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i kandidata oporbe Mladena Ivanića nakon što je prebrojano nešto više od polovice glasačkih listića.

Na uzorku od 66 posto prebrojanih glasova Milorad Dodik bio je u prednosti nad SDS-ovim Ognjenom Tadićem za samo četiri posto.

Središnje izborno povjerenstvo će prve rezultate glasovanja za državni i entitetske parlamente objaviti u ponedjeljak tijekom dana i tek nakon toga stranke će moći početi razmišljati o koalicijama bez kojih neće biti moguće uspostaviti novu zakonodavnu izvršnu vlast niti na jednoj razini.

Povratak na Net.hr