POVIJEST SE PONAVLJA

CLINTON OSVOJILA MILIJUNA GLASOVA VIŠE OD TRUMPA: Efikasnost elektorskog sustava na tapeti kao nikad do sad

Iako je Donald Trump zahvaljujući elektorskim glasovima odnio premoćnu pobjedu, za Hillary Clinton glasovalo je čak milijun Amerikanaca više.

Clintoničina prednost pred Donaldom Trumpom u broju glasova birača prešla je jedan milijun, a glasovi se još broje u saveznim državama Kaliforniji, Uti i Washingtonu. Trump je pobjedu odnio s 290 elektorskih glasova, ali Hillary Clinton u ovom trenutku ima 61.963.234 glasa birača, a Trump 60.961.185 glasova.

POKUŠAVAJU SPRIJEČITI TRUMPA DA DOĐE NA VLAST: ‘Izračunali smo koliko nam točno elektorskih glasova za to treba!’

Ova informacija pojavila se samo dan nakon što se Trump na Twitteru hvalisao kako bi izbore dobio i da se računaju glasovi birača, a ne elektorski glasovi.

‘Da se izbori temelje na ukupnom broju glasova birača vodio bih kampanju na Floridi i u Kaliforniji i dobio bih izbore još lakše i s još većom prednošću’, napisao je Trump.

Clintoničin neočekivan gubitak na izborima izazvao je raspravu na temu elektorskog izbornog sustava, posebice među demokratima koji su na isti način izgubili Bijelu kuću 2000. godine.

Dodajmo još i kako je kalifornijska senatorica Barbara Boxer jučer predala prijedlog zakona kojim bi se eliminirali elektori iz izbornog sustava, no radi se o zakonu koji teško da će proći.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr