NIJE PRVI PUT

IGRA BROJKI I IZBORNOG SUSTAVA: Clinton je osvojila više glasova od Trumpa, ali neće postati predsjednica. Evo zašto…

Američki predsjednički izbori 2016. mogli bi završiti istim raspletom kao i 2000. kada je demokrat Al Gore osvojio većinu pojedinačnih glasova birača (‘popular vote’), ali je do većine u izbornom kolegiju došao republikanac George W. Bush, javljaju agencije.

Donald Trump pobjednik je američkih predsjedničkih izbora s najmanje 289 glasova elektora. Još nisu proglašeni pobjednici u Michiganu, Minnesoti i New Hampshireu, ali oni ne mogu poremetiti Trumpovu većinu u izbornom kolegiju.

Sve o američkim izborima pročitajte OVDJE

Trump je dugo vodio i u broju glasova na nacionalnoj razini, ali ga je Hillary Clinton prestigla kako je odmicalo prebrojavanje glasova u Kaliforniji, koju ona osvaja s velikom razlikom.

U ovom trenutku Clinton ima 58,87 milijuna glasova birača, a Trump 58,84 milijuna, odnosno 30.000 glasova manje. Još prije nekoliko sati Trump je u toj koloni imao tristo tisuća birača više.

Al Gore vs. George W. Bush i još tri slučaja u povijesti

Na američkim predsjedničkim izborima 2000. demokratski kandidat Al Gore osvojio je 540.000 glasova više od republikanca Georgea W. Busha, ali je u izbornom kolegiju ostao u manjini.

U dosadašnjih 57 predsjedničkih izbora, uključujući i nadmetanje Gorea i Busha, četiri se puta dogodilo da kandidat osvoji manje glasova birača na nacionalnoj razini (popular vote), a ipak postane predsjednik.

John Quincy Adams osvojio je Bijelu kuću 1824. iako je Andrew Jackson imao 40.000 glasova birača više.

Godine 1876. Samuel Tilden imao je 250.000 glasova više nego Rutherford Hayes i izgubio izbore.

Predsjedniku Groveru Clevelandu 1888. niti 90.000 glasova više na nacionalnoj razini nije bilo dovoljno za drugi mandat jer je Benjamin Harrison izborio većinu u izbornom kolegiju.

Povratak na Net.hr