NEMORALNA SURADNJA

ČLANICE NATO-a BJESNE NA ŠPANJOLSKU: ‘Opskrbljujete ruske brodove naftom, a oni u Siriji čine jezive ratne zločine’

Španjolska se našla pod velikim pritiskom od strane NATO-a zbog nemoralne suradnje s Rusijom u opskrbi gorivom ruskih ratnih brodova koji odlaze u Siriju.

Španjolska vlada objavila je kako će provjeriti dogovore na koje se obvezala u ugovorima s Rusijom o opskrbljivanju njihovih ratnih brodova gorivom. Velika Britanija već je najavila kako će biti ‘iznimno zabrinuta’ nastave li se ti ugovori provoditi. U međuvremenu, kako javlja AFP, španjolsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su Rusi odustali od opskrbe gorivom u španjolskim lukama.

“Rusko veleposlanstvo u Madridu nas je obavijestilo kako povlači zahtijev za pristajanjem u našim lukama, što znači da je opskrba otkazana” stoji u priopćenju ministarstva.

SIRIJA KAO OPASAN OKIDAČ: ‘Svima mora biti jasno da je izbijanje rata između Rusije i Amerike samo pitanje vremena’

NATO zabrinut

NATO je izrazio zabrinutost da bi ruski ratni brodovi mogli služiti za bombardiranje civila na području Alepa, no naglašava kako je konačna odluka o nastavku suradnje s Rusijom isključivo na španjolskim vlastima, prenosi BBC.

Ruska ratna mornarica prošlog je tjedna isplovila iz ruske luke prema Mediteranu, a očekuje se kako bi u Gibraltarski kanal mogla stići tijekom današnjeg dana. Ratni brodovi trebali bi stati na sjeveru Afrike u marokanskom gradu Ceuta kako bi napunili spremnike s gorivom te potom nastaviti svoj put.

Španjolsko ministarstvo napominje kako je Rusija korisnik ove naftne pumpe od 2011. godine.

RUSIJA PREDSTAVILA ‘SOTONINOG SINA’: Moćno oružje sposobno je uništiti područje veličine Francuske!

Bombardiranje u Siriji

Tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg upozorava kako bi ti ratni brodovi mogli biti korišteni u napadima na civilno stanovništvo Sirije.

‘Jako smo zabrinuti i već sam iskazao prilično jasan stav o potencijalno mogućem korištenju ratnih brodova u svrhu zračnih napada protiv sirijskog režima’, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako je na svakoj naciji da sama odluči hoće li pomoći takvim brodovima da dođu do svojih odredišta i ispune svoju primarnu svrhu.

‘Bili bismo iznimno zabrinuti ukoliko bi članica NATO-a pomagala Rusiji u mogućim napadaima na civile u Siriji’, rekao je ministar obrane Velike Britanije, Michael Fallon.

BELGIUM-NATO-DEFENCE

RUSIJA RAZMJESTILA NUKLEARNE PROJEKTILE U SRCU EUROPE! Njemački šef diplomacije: ‘Ovo je opasnije od Hladnog rata’

Bogata ratna flota

Vođena jedinim ruskim nosačem zrakoplova Admiralom Kuznjecovim, pomorska ratna flota uključuje krstaricu na nuklearni pogon, dva protupodmornička ratna broda i četiri plovila za podršku. Pretpostavlja se da ih sve prati i podmornica.

Ratna flota nosi desetke borbenih bombardera i helikoptera, a očekuje se da će se kod sirijske obale susresti s 10-ak drugih ruskih brodova.

Upozorenje aktivista

Prema aktivistima, oko 2.700 ljudi ubijeno je u napadima od uključivanja Rusije u sukob na teritoriju Sirije, od ofenzive koja je počela prošlog mjeseca.

Zapadni stručnjaci napominju kako bi uključivanje Rusije i Amerike u rat u Siriji mogao utjecati na počinjenje brojnih ratnih zločina, referirajući se pritom na Rusiju.

Povratak na Net.hr