'CIRKUS' NA IZBORNI DAN

ĐUKANOVIĆ SLAVIO NA IZBORIMA U CRNOJ GORI: Dan obilježili hakeri, tučnjave, glasanje naglas i jedna nestala glasačka kutija

Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića, pobjednik je ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali samostalno neće moći formirati novu Vladu.

DPS je osvojila 40,7 posto glasova ili 35 od 81 mandata koliko ima crnogorski parlament, i biti će pojedinačno najjača politička stranka u Crnoj Gori.

Međutim, tri oporbene liste imat će isto toliko mandata, pa će o novoj vlasti odlučuvati, kako se i očekivalo, manjinske stranke.

Najveći oporbeni savez Demokratski front (DF) osvojio je 21 posto ili 18 mandata, a Velika koalicija “Ključ” 10,5 posto ili devet mandata, te Demokrate Crne Gore osam mandata.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila 4, a Socijaldemokrate (SD) dva mandata.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na temelju 84 posto obrađenog uzorka, Bošnjačka partija dobila je 3, a po jedan mandat Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i dvije albanske stranke.

MONTENEGRO-POLITICS-ELECTION-VOTE

Kako navode iz CDT-a, niti jedan sudionik parlamentarnih zbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da niti jedna lista ne može samostalno formirati vlast.

CDT je priopćio nakon zatvaranja birališta da je glasalo 73,2 posto od ukupnog broja upisanih birača. Takva izlaznost, kažu, nije dobra za manje stranke jer se povećava izborni cenzus i za njih, pa im se umanjuju šanse za ulaza u parlament ili da ondje dobiju više mjesta.

Hakeri pokušali srušiti i Telekom

B92 javlja kako je izborni dan u Crnoj Gori obilježilo niz nepravilnosti, ali i hakerski napadi na mrežne stranice vladajućeg DPS-a i niza portala bliskih Đukanovićevoj stranci, a pokušano je i ‘rušenje’ Telekoma Crne Gore.

Najveću pozornost medija tijekom izbornog dana privuklo je uhićenje umirovljenog generala MUP-a Srbije Bratislava Dikića i još 19 osoba, koje se dogodilo u noći sa subote na nedjelju. Uhićeni su osumnjičeni za pokušaj izazivanja nereda i terorisrtičke napade.

NOVI DETALJI IZ CRNE GORE: ‘Plan uhićenih terorista iz Srbije bio je oteti premijera!’

MONTENEGRO-VOTE

Nestala glasačka kutija, nitko ne zna gdje je

Promatrači su zabilježili niz nepravilnosti, ponajviše zato jer se članovi biračkih odbora nisu snalazili u rukovanju elektroničkom opremom za identifikaciju birača.

U Nikšiću su zatvorena tri biračka mjesta u jednoj školi zbog prijave da se ondje kupuju glasovi, dok je na drugom biračkom mestu nestala glasačka kutija i nitko od članova izborne komisije ne zna gdje je, piše B92.

U Ulcinju je na većini biračkih mjesta nakratko nestalo struje, dok su pored biračkih mjesta u Podgorici, Nikšiću, Rožajama i Gusinju, stranački aktivisti građanima dijelili izborne materijale.

CRNOGORCI IZLAZE NA IZBORE: Opredjedjeljenjem za vlast odlučit će i o referemdumu za NATO i EU

Izbila masovna tučnjava, glasalo se i naglas…

CEMI pak javlja da je na jednom glasačkom mestu u Pljevljima jendom biraču dozvoljeno da glasa umjesto dvoje članova svoje obitelji. Najveći incident dogodio se u Rožajama gdje je došlo do masovne tučnjave, a birače koji su potegnuli šake jedni na druge razdvajalo je i potom ih privelo nekoliko desetaka policajaca.

Zabilježeni su i slučajevi da su stranački aktivisti presretali birače i pozivali ih u svoje šatore postavljene odmah pored biračkih mjesta. Na nekim biračkim mjestima članovi biračkih odbora naglas su izgovarali imena birača, a bilo je i slučajeva javnog glasanja.

OPASNE TVRDNJE: ‘Putin pumpa novac u Crnu Goru kako zemlja ne bi ušla u EU i NATO’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr