DEKLASIFICIRANI DOKUMENTI

CIA OBJAVILA SVOJE ZEMLJOVIDE JUGOSLAVIJE IZ 1970.: ‘Nakon Titove smrti ostat će samo Armija…’

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) povodom 75. obljetnice svog Odjela za zemljovide, deklasificirala je ovih dana mnoštvo zemljovida želeći pokazati koji su dođaji bili u žarištu interesa njihovih obavještajaca.

CIA je te i druge zemljovide objavila na flickru. Istodobno je u ovim krajevima opet postalo intrigantno CIA-ino izvješće s kraja 1970. godine kojim je, iako je Josip Broz Tito još bio živ, nagoviješten raspad SFR Jugoslavije koja je bila nazvana “svojevrsnom izmišljotinom 20. stoljeća”. O tome je beogradski Blic, prenoseći Tanjugovu vijest, pisao još 2007. godine.  kada je s izvješća skinuta oznaka tajnosti.

“Zagreb – izvor stalnih tenzija”

U tom se izvješću sastavljenom 20. studenoga 1970. godine, koje je potpisao šef službe za posebna istraživanja Hal Ford, među ostalim spominje kako je “glavno pitanje opstanak federacije” te da “postoji ozbiljan potencijal za katastrofu”. Razmatraju se i moguće posljedice odcjepljenja Hrvatske, vojne uprave pod nadzorom Srba te sovjetska intervencija koja bi eventualno proizašla iz tog slijeda događaja.

CIA je u tom izvješću upozorila na ozbiljne razlike između Slovenije i Hrvatske, “katoličkih i najrazvijenijih” republika tadašnje federacije, označujući Zagreb kao “izvor stalnih tenzija” u SFRJ.

Određujući odnos snaga među republikama, CIA je Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru svrstala na stranu Srbije, dok bi se Hrvatima i Slovencima, po njima, približila Makedonija. Hrvati su u izvješću opisani kao “militantni nacionalisti” uz iznimku “kozmopolitskih Dalmatinaca”.

CIA je također upozorila na nesrazmjernu zastupljenost u organima vlasti federacije. Iako su činili 22 posto ukupnog broja stanovnika SFRJ Hrvati su imali 17 posto mjesta u državnoj upravi, dok su s druge strane prvaci nesrazmjerne zastupljenosti te davne 1970. bili Crnogorci, koji su sa svega tri posto udjela u ukupnom broju stanovnika držali šest posto čelnih mjesta u Savezu komunista, 12 posto u ministarstvu vanjskih poslova, 15 u federalnoj administraciji, a dali su čak 10 posto ukupnog broja generala.

POVRATAK U BUDUĆNOST: Ovako su futurolozi zamišljali Jugoslaviju 2000. godine

1998 Military Geography of Former Yugoslavia

“Nakon Tita ostat će samo Armija”

Osim Crnogoraca, nesrazmjerno su bili zastupljeni i Srbi i Slovenci. Srbima je sa 42 posto ukupnog broja stanovnika, pripalo 50 do 60 posto čelnih mesta u administraciji, vojsci i drugim službama.

CIA u istom izvješću iz 1970. navodi da je tadašnja popularna parola “dikatatura proleterijata” zapravo predstavljala samo vješto upakiran naziv za nedemokratsku vlast komunista nad nekomunistima i da je komplicirani koncept samoupravljanja od početka bio suočen s mnogim problemima.

Jedna od opaski iz izvješća glasila je da će “nakon Titove smrti ostati samo Armija” aludirajući na sve snažniju ulogu tadašnjih republika.

Glavne zvijezde CIA-inog izvješća, uz Tita, bili su nekadašnji komunistički lider, a kasnije disident Milovan Đilas, Titova desna ruka Edvard Kardelj, makedonski kadar Krste Crvenkovski, bosanski komunisti Cvijetin Mijatović i Branko Mikulić, Miko Tripalo iz Hrvatske te dvoje književnika – Dragoslav Mihajlović i Izet Sarajlić.

AMERIČKI POLITOLOG: ‘Jugoslavija se morala raspasti i pretvoriti u zemlju Trećeg svijeta’

1998 Kosovo

Povratak na Net.hr