'MORAMO ŠTITITI PRIRODU'

ŠTO SE DOGAĐA S KLIMOM? ČEKA LI NAS GLOBALNO ZATOPLJENJE ILI NOVO LEDENO DOBA? ‘Znamo zašto danas imamo ovakvu situaciju’

‘Razlog zašto danas imamo klimatske promjene je zbog milijardi tona CO2 koje emitiramo u atmosferu, naša generacija, prethodne, u principu od kada smo počeli koristiti naftu, plin i ugljen’, kaže klimatolog Ivan Guettler

Koliko god se znanstvenici trudili – uvijek ima onih koji odabiru vjerovati da je zemlja ravna ploča, da je uzročnik koronavirusa 5G mreža ili da su klimatske promjene izmišljene. U ovu zadnju skupinu spada i američki predsjednik Donald Trump koji je nekidan ponovio da znanstvenici nemaju pojma o globalnom zatopljenju te da ono nema nikakve veze s požarima u Kaliforniji gdje je od početka kolovoza izgorjelo gotovo četvrt milijuna hektara šume.

I dok mu znanstvenici javno objašnjavaju kako je zbog globalnog zagrijavanja manje vlage u zraku nego prije i zato su požari sve gori iz godine u godinu, američki predsjednik smireno izjavljuje požari će stati.

HRVATSKA VEĆ OSJEĆA UŽASNE POSLJEDICE KLIMATSKIH PROMJENA: ‘Mnogi su već jednom bili ostali bez struje, a evo i još primjera’

Problem je u milijardama tona CO2

O svemu tome su za RTL Direkt svoja mišljenja iznijeli Ivan Guettler, klimatolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), koji sebe naziva “klimatskim histeričarom” te akademik Vladimir Paar, koji je skeptičan spram klimatskih promjena.

“Razlog zašto danas imamo klimatske promjene je zbog milijardi tona CO2 koje emitiramo u atmosferu, naša generacija, prethodne, u principu od kada smo počeli koristiti naftu, plin i ugljen”, kaže Guettler.

Da su staklenički plinovi problem naglašava i akademik Paar, ali poručuje to nije ništa novo. To sve znamo od 19. stoljeća, kaže.

“Veliki švedski fizičar je otkrio taj efekt 1880. godine. I zaista, CO2 utječe na porast temeprature, ali CO2 je isto plin života i bez njega ga ne bi bilo. Ljudska djelovanja su uzrok zagrijavanja, apsolutno. Pokusom se dokaže, povećaj CO2 i poveća se temperatura. Ali pazite, pitanje je koliki je to efekt”, kaže akademik Paar.

JOŠ JEDNA LJESTVICA U KOJOJ SMO PREDZADNJI: Je li moguće da samo ovoliko Hrvata vjeruje da je čovjek kriv za klimatske promjene?

Izmjenjuju se ledena i međuledena doba

Paar smatra da taj efekt nije pretjerano velik, jer kroz povijest je znanost dokazala da se izmjenjuju ledena i međuledena razdoblja, a u tim među razdobljima imamo i velika zagrijavanja.

“To su prirodni ciklusi, hladnije, međuledeno doba, to je zapravo pravi utjecaj na klimu, a utjecaj od CO2 ako se poveća to će imati dodatni efekt”, dodaje Paar.

I baš zato, ono što možemo napraviti da pomognemo planeti je naša dužnost. Naglašavao je to i klimatolog Guettler pa su ga prozvali klimatskim histeričarom.

“Moramo štiti prirodu ne zbog zraka, već i bioraznolikosti, da imamo pčele, ptice. Recimo da sam klimatski zabrinut čovjek, nisam klimatski histeričar, to je sarkastičan komentar na društvenoj mreži Twitter”, navodi Guettler.

“Sadite više biljaka, nemojte voziti automobile”, savjetuje na kraju Paar.

KATASTROFU VIŠE NE MOŽEMO IZBJEĆI: U idućih 20 godina osjetit ćemo jednu od najgorih posljedica klimatskih promjena!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr