ČEČENSKI KONC-LOGORI ZA HOMOSEKSUALCE: / Muče ih elektrošokovima i nasmrt premlaćuju, a predsjednik tvrdi: 'Ovdje nema gejeva'

U Čečeniji, turbulentnoj republici Ruske Federacije, otvoreno je nekoliko tajnih koncentracijskih logora za homoseksualce kakvih nije bilo još od vremena Hitlerovih nacista.

10.4.2017.
21:14
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ruski gay-aktivisti tvrde da se u tim logorima homoseksualci muče elektroškovima i premlaćuju do smrti. Njihove tvrdnje uslijedile su nakon informacija da je proteklog vikenda u Čečeniji uhićeno i pritvoreno stotinjak homoseksualaca, od kojih je troje ubijeno, javlja Daily Mail.

Stavljeni pred izbor: odlazak iz Čečečnije ili smrt

Prema pisanju ruske Novoye Gazete, čečenske su vlasti uspostavile nekoliko logora u kojima homoseksualcima prijeti smrt ako pod prisilom ne obećaju da će napustiti Čečeniju. Jedan od tih logora navodno se nalazi u bivšem vojnom stožeru u gradu Argunu. Daily Mail također prenosi da su među uhićenima i neki poznati televizijski voditelji te vjerske ličnosti.

"Radimo na tome da ih evakuiramo iz logora. Oni koji su uspjeli pobjeći kažu da ih je po 30-40 zatvoreno u istoj prostoriji, da ih muče elektroškovima i premlaćuju, neke do smrti", kazala je Svetlana Zaharova iz ruske LGBT mreže.

Jedan od onih koji su uspjeli uteći iz Čečenije kazao je da se zatvorenike premlaćuje i prisiljava da odaju druge članove tamošnje gay-zajednice. Drugi pak bjegunac ispričao je da je morao svakoga mjeseca plaćati mito čečenskoj policiji kako bi mu poštedjeli život.

Prijete i članovi obitelji jer žele "sačuvati čast"

Aleksandar Artemejev iz ruske podružnice Amesty Internationala pozvao je ruske vlasti da pokrenu istragu o ovim tajnim logorima.

"Homoseksualci u Čečeniji svakodnevno su izloženi troturama i boje se govoriti o tome. U kontaktu smo s LGBT mrežom koja tim ljudima pomaže pronaći utočište. Problem je u tome što se ljudi u Čečeniji ne usude govoriti o tome i stavljati svoje živote na kocku", dodao je Artemejev.

Tanja Lokšina iz moksovkse podružnice organizacije Human Rights Watch kaže kako se u Čečeniji provodi brutalna kampanja protiv LGBT osoba. I ona upozorava na to da u Čečečniji vlada neviđena klima straha u kojoj se građani ne usude, čak ni anonimno, govoriti o tom problemu ni aktivistima za ljudska prava, a ni novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Podnošenje tužbi protiv lokalnih moćnika vrlo je opasno jer bi tada neminovno uslijedila njihova odmazda", dodaje Lokšina.

Ona ističe kako je gotovo nemoguće pojmiti koliko je snažna i prisutna homofobija u Čečeniji te koliko su tamošnje LGBT osobe izložene opasnosti ne samo progona od strane vlasti već i toga da ih ubiju članovi obitelji ne bi li tako sačuvali ono što smatraju "obiteljskom čašću".

"Ne može progoniti one kojih ovdje nema"

Režim čečenskog predsjednika Razmana Kadirova, jednog od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, službeno niječe da je pokrenut ikakav progon homoseksualaca. No, navodno je naređenje za taj progon došlo od samog Kadirova.

On je u Čečeniji, republici s većinskim muslimanskim stanovništvom, uveo strogu islamsku vladavinu, a u više navrata je bio prozivan i optuživan zbog kršenja ljudskih prava. Njegov ured njanovije je optužbe navao "apsolutnim lažima i dezinofrmacijama".

"Ne možete uhititi ili progoniti ljude kojih naprosto nema u Čečeniji. Kada bi ih i bilo, za njih ne bi treba brinuti zakon jer bi se njihovi bližnji već pobrinuli da ih pošalju tamo odakle se ne bi mogli vratiti", kazao je krajnje cinično Kadirovljev glasnogovornik u izjavi za agenciju Interfax.

Prema pisanju New York Timesa, homoseksualci u Čečeniji čak su u strahu izbrisali svoje profile s Facebooka jer su ih vlasti preko lažnih profila pokušali navabiti na spojeve te ih potom uhititi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali