Cameron pozvao Browna da napusti Downing Street

Konzervativna stranka je osigurala najveći broj mjesta u britanskom parlamentu, prema djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojavanja listića u 604 od 650 okruga na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.

Konzervativna stranka je po dosad prebrojanim glasovima dobila 287 zastupnika (36,3 posto glasova) ispred laburista sa 239 mjesta (28,9 posto glasova) u parlamentu. Liberalni demokrati su treća stranka s dosad osvojenim 51 mjestom (22,9 posto glasova).

Laburisti su obznanili da žele ostati na vlasti pomoću koalicije s Liberalnim demokratima, iako je konzervativna stranka dobila najveći broj mjesta i glasova, a ne očekuje se da će osvojiti apsolutnu većinu od 326 mjesta što bi omogućilo automatsko formiranje vlade.

Čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg ocijenio je u petak da ne treba žuriti i razmatrati saveze i rekao da je razočaran rezultatima svoje stranke na parlamentarnim izborima.

“Mislim da svi trebamo malo vremena kako bi ljudi dobili dobru vladu koju zaslužuju u ovo teško i nesigurno vrijeme”, rekao je Nick Clegg i naglasio da se to odnosi na sve stranke, te da ne treba žuriti s izjavama i odlukama.

Ipak, vođa konzervativaca David Cameron požurio je s izjavama, te je odmah po objavi rezultata snažno napao laburiste i pozivao trenutnog premijera Gordona Browna da ‘napusti ulicu Downing’ gdje se nalazi ured predsjednika Vlade.

Kako pak pišu britanski mediji, Brown se još uvijek nada da će uspjeti sastaviti koaliciju s Cleggom.

Također, po prvi put u povijesti Stranka zelenih imat će svog predstavnika u Donjem domu britanskog parlamenta.

Prethodni članak:

arti-201005050585006

Povratak na Net.hr