EGZISTENCIJALNA PRIJETNJA

CAMERON: IS planira strašne napade u Velikoj Britaniji

Britanski premijer David Cameron upozorio je da militanti Islamske države iz Sirije i Iraka planiraju “strašne” napade na teritorij Velike Britanije, dodavši da islamistički ekstremisti predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Zapadu.

Cameronova izjava uslijedila je nakon što je naoružani islamist prošlog petka u Tunisu iz vatrenog oružja ubio gotovo 30 britanskih turista, što su britanski političari opisali kao najteži napad na Britance nakon terorističkog napada u podzemnoj željeznici u Londonu 2005. godine.

“Riječ je o egzistencijalnoj prijetnji jer ono što se ovdje događa je izopačenje jedne velike religije i stvaranje otrovnog kulta smrti koji zavodi previše mladih duša”, rekao je Cameron za radio BBC.

“Postoje ljudi u Siriji i Iraku koji planiraju strašne napade u Britaniji i drugdje, i sve dok postoji Islamska država (IS) u te dvije zemlje, mi smo u opasnosti”, rekao je britanski premijer.

Trenutno je prijetnja međunarodnog terorističkog napada u Britaniji ocijenjena kao “ozbiljna”, a što je druga najviša razina prijetnje i znači da je napad “jako vjerojatan”.

Policija je potvrdila da je nakon napada u Tunisu pokrenula najveću protuterorističku operaciju u posljednjem desetljeću.

Hina/Danas.hr

 

Povratak na Net.hr