U VELIKOJ BRITANIJI SE NE ŠALE

ČAK I AKO NEMAJU SIMPTOME: Svi stariji građani morat će biti u samoizolaciji puna četiri mjeseca!? ‘To nije lako podnijeti, ali želimo ih zaštititi’

Stariji od 70 godina u Velikoj Britaniji morat će uskoro ići u samoizolaciju na četiri mjeseca budući da tamošnja zdravstvena služba nema dovoljno respiratora na raspolaganju

Vlada Velike Britanije će naložiti starijim osobama da ostanu kod kuće četiri mjeseca budući da Nacionalna zdravstvena služba (National Health Service) trenutno nema dovoljno respiratora za borbu protiv koronavirusa, priznao je danas ministar zdravstva Matt Hancock. Dodao je kako ljudima starijima od 70 godina misle reći da se samoizoliraju čak i ako nemaju simptome u pokušaju da zaustave širenje bolesti i zaštite najugroženije u društvu, piše Daily Mail.

“Ne želimo to učiniti prerano jer očito to nije lako učiniti, nije lako podnijeti”, rekao je Hancock te dodao kako će savjet za samoizolaciju sigurno biti izdan u narednim tjednima. U međuvremenu, vlada je objavila snažan poziv proizvođačima u Velikoj Britaniji da krenu s proizvodnjom respiratora za NHS.

“Naša generacija nikad nije bila na ovakvom ispitu”, napisao je ministar zdravstva Matt Hancock u Sunday Telegraphu. “Naše bake i djedovi jesu, tijekom Drugog svjetskog rata kad su naši gradovi bili bombardirani tijekom Blitza. Unatoč bombardiranju svake noći, ograničenja namirnica, gubitaka života, okupili su se oko jednog golemog nacionalnog pothvata. Danas se naša generacija suočava s vlastitim ispitom u borbi protiv vrlo stvarne i nove bolesti. Moramo se boriti protiv bolesti kako bismo zaštitili život”.

JEZIVA IZJAVA PREMIJERA VELIKE BRITANIJE: ‘Mnoge obitelji će izgubiti svoje voljene zbog koronavirusa. Ovaj virus nije kao gripa’

Ne daju nikakve garancije

Hancock je rekao da zdravstvena služba trenutno ima oko 5000 respiratora, ali trebat će joj puno puta više od toga jer su oni “velika stvar” koja je potrebna u borbi protiv koronavirusa. Ministar zdravstva rekao je da “nije moguće proizvesti previše” te je obećao da će vlada kupiti sve nove respiratore.

Međutim, odbio je jamčiti da će svi oni kojima je potreban respirator imati pristup jednom. “Mi ne dajemo garancije u zdravstvu”, dodao je te obećao da će učiniti sve što mogu kako bi zaštitili živote. Hancock je također kritizirao ljude koji bespotrebno panično kupuju i stvaraju zalihe.

ONI IMAJU MALO DRUGAČIJU STRATEGIJU: Širenje koronavirusa ne treba zaustaviti? Što se više ljudi razboli, stvorit će se kolektivni imunitet

Stvaraju ‘kolektivni imunitet’?

Očekuje se da će masovna izolacija starijih osoba, čak i ako nisu bolesni, početi u sljedećih 20 dana. Naložit će se cijelim obiteljima da se izoliraju čak i ako samo jedan član oboli od koronavirusa. Vlada se dogovara s privatnim bolnicama kako bi se više kreveta stavilo u javnu upotrebu u kriznom slučaju.

Ekonomisti su predvidjeli da bi Velika Britanija mogla doživjeti pad BDP-a od šest posto u narednim mjesecima. Vlada će ovaj tjedan prijeći na zabranu masovnih okupljanja kako bi se hitne službe mogle usredotočiti na koronavirus. Jačanje aktivnosti uslijedilo je nakon što je u Engleskoj umrlo još 10 pacijenata koji su bili pozitivni na Covid-19, a američka vlada uvela zabranu putovanja Velikoj Britaniji i Irskoj kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Hancock je danas opisao koronavirus kao “najveću javnozdravstvenu hitnu situaciju u generaciji”. Rekao je da će biti potrebna “dramatična akcija u zemlji i inozemstvu” kako bi se pobijedila. Također, Hancock je odbacio tvrdnje da je cilj vlade razviti “kolektivni imunitet” na bolest u Velikoj Britaniji, inzistirajući da je glavni cilj britanske strategije “zaštititi život”.

Britanski premijer Boris Johnson kritiziran je zbog toga što nije proveo više mjera poput onih u drugim europskim zemljama koje su preporučile samoizolaciju ili zabranu velikih javnih okupljanja.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

TOTALNA PANIKA: Britanci prazne police s tjesteninom, umacima, rižom, a širi se još nešto zabrinjavajuće

Povratak na Net.hr