STRAH OD ZARAZE

ČAK 66 NIJEMACA VRATILO SE IZ HRVATSKE ZARAŽENO KORONAVIRUSOM: ‘Nije dobra reklama, ali neće utjecati. Nijemci ni nemaju alternativu’

‘Avionski promet je kolabirao, Španjolska i Turska su daleko, Hrvatska s brzim autocestama je najjednostavniji izbor’

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić rekao je u Novom danu N1 televizije kako je u posljednjih mjesec dana 66 slučajeva infekcije virusom uvezeno iz Hrvatske.

“Posljednjih dana raste opasnost i strah od uvoza virusa, ne samo jer su mnogi Nijemci otišli na odmor nego i jer se gastarbajteri vraćaju iz Hrvatske, BiH, Turske. Prema podacima Roberta Kocha najviše je slučajeva uvezenih s Kosova 608, zatim Turske 227, Srbije i BiH te Hrvatske 66”, rekao je Matić.

‘Hrvatska dobro stoji’

Vjeruje kako neće biti promjena s obzirom na preporuke putovanja i boravka u Hrvatskoj. “Hrvatska dobro stoji, bolje nego u nekim njemačkim pokrajinama gdje je jako porastao broj slučajeva. Sumnjam da će uvoditi strože mjere, poput onih za dijelove Španjolske ili bugarsku obalu koji su označeni kao rizična područja”, rekao je.

Dodao je kako su svi važniji portali prenijeli informaciju da su noćni klubovi u Hrvatskoj izvorišta zaraze, iako su mnogi podaci kontradiktorni. Navodi kako nema stopostotnog načina da se utvrdi otkud je virus stigao.

‘Nijemci nemaju alternativu’

“Nije dobra reklama, ali neće utjecati. Nijemci ni nemaju alternativu. Avionski promet je kolabirao, Španjolska i Turska su daleko, Hrvatska s brzim autocestama je najjednostavniji izbor“, zaključio je.

U Njemačkoj još nisu sigurni kako će se nastava odvijati. “Upute su precizne, nastava počinje u različito vrijeme, nose se maske na dvorištu, međutim ako bude ijedan suspektan slučaj, sve će se morati zatvoriti“, kaže Matić.

Izjavio je kako su u Njemačkoj krugovi koji su za to zaduženi vrlo pozorno pratili što se događa tijekom obilježavanja Oluje.

“Smatra se da Hrvatska sa zakašnjenjem uvodi pozitivne promjene u regiji, za koje se očekivalo da će uvoditi svojim primjerom nakon što je postala članica Europske unije“, zaključio je Matić.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr