'OPASNA PROVOKACIJA'

BURNE REAKCIJE BEOGRADA NA IZETBEGOVIĆEVU IZJAVU: ‘To je najteži udarac koji susjed može nanijeti Srbiji’

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo očekivano je izazvala lavinu reakcija u Srbiji.

Izetbegović je u intervjuu za Deutshe Welle rekao da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je “i do sada trebala  učiniti”.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ‘Što ako Republika Srpska proglasi neovisnost? Izgubit će – nadam se politički, a ne vojno’

Dodik: To ne ovisi o njemu nego o Republici Srpskoj

“Što se mene tiče, Kosovo bi dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović koji je na izravno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost kratko odgovorio “da”.

Povodom Izetbegovićeve izjave srbijanski je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Volio bih da ovo nije točno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može nanijeti jedna susjedna zemlja”, izjavio je Stefanović za Večernje novosti dodavši da potez Izetbegovića “ne može biti ni dobronamjeran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za TV Pink da “Kosovo neće biti priznato od BiH što god rekao Bakir Izetbegović i što god pokušao učiniti jer to ovisi o Republici Srpskoj”.

‘DODIK ĆE UVUĆI BALKAN U KRVAVO KOLO’: Izetbegović upozorava kako bi otcjepljenje RS-a vodilo u rat

Vučićev tajnik kudi Izetbegovića, a hvali Dragana Čovića

Blic pak piše kako je glavni tajnik predsjednika Srbije, Nikola Selaković, ocijenio da Izetbegovićeva izjava ima “veliku težinu” te da je njome “pokazao što želi, osjeća i misli”. Selaković je u izjavi za Radioteleviziju Srbije kazao da bi na tu izjavu trebala reagirati međunarodna zajednica, ali kako ne vjeruje da će se to i dogoditi. Također je kazao kako to “nije prvi put da se Izetbegović miješa u unutarnja pitanja Srbije, zaboravljajući da Srbiju i njene unutarnje odnose ne regulira nikakav međunarodni sporazum poput onog Daytonskog”.

Selaković je istaknuo da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije oglašavao nakon objave Izetbegovićeva intervjua, ali da “sve to teško podnosi jer je mnogo uložio u dobre odnose i u stvaranje povjerenja između dvaju naroda pa i sa samim Izetbegovićem”. Usto je pohvalio hrvatskog člana Predsjedništva BiH i lidera tamošnjeg HDZ-a Dragana Čovića koji je ranije izjavio da ne treba priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova. Selaković je rekao da Srbija zna cijeniti Čovićev stav i odnos.

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, Milovan Drecun, kazao je kako Izetbegovićeva izjava pokazuje “da nije dorastao situaciji i da nije okrenut budućnosti”.

“Ostao je zarobljen u ratu, u prošlosti koju je definirao njegov otac sa svojim ciljevima”, rekao je Drecun dodavši da Izetbegović tim svojim stavom ujedno “gura Republiku Srpsku iz Daytonskog okvira”.

VUČIĆ NAPAO EU ČELNIKE: ‘Kako to da Katalonija ne može, a Kosovo može – i to bez ikakvog referenduma’

Montgomery: Trump ne zna naći Balkan na karti

Povodom Izetbegovićeve izjave o Kosovu oglasio se i bivši veleposlanik SAD-a u Srbiji, a prethodno i u Hrvatskoj William Montgomery ustvrdivši da je riječ o “opasnoj provokaciji”.

“Izetbegovićeva izjava je jednostrana i vodi jedino većoj nestabilnosti u regiji. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagirati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je izazvala, kao što su reagirali i na ranije provokativne izjave Milorada Dodika”, kazao je Montgomery za RTS.

Montgomery je prethodno ustvrdio kako najvišim razinama vlasti u Washingtonu nema velikog interesa za Balkan te ironično dodao da nije siguran bi li predsjednik Donald Trump uopće mogao naći ovaj dio svijeta na karti.

“Nisam siguran da bi Trump mogao naći Balkan na karti kada bi to od njega netko tražio. Treba nam snažnije vodstvo u Washingtonu, više ljudi bi trebalo raditi za Balkan jer je ova regija vrlo nestabilna, a Srbija pridonosi stabilnosti u njoj”, kazao je bivši američki veleposlanik.

ALEKSANDAR VUČIĆ POD NEVIĐENIM PRITISKOM: ‘Rješenja za Kosovo nema. Ne žele ga ni Amerika, ni EU, ni Rusija’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr