PRASAK H-BOMBE

BURA U SAD: Republikanci okrivili Obamu, Trump pozvao Kinu da obuzda Pjongjang

Predsjednički kandidati Republikanske stranke u srijedu su okrivili “promašenu” vanjsku politiku predsjednika Baracka Obame za aktivnosti Sjeverne Koreje glede nuklearnog naoružanja, a Donald Trump, koji zasad uživa najveću potporu Amerikanaca, zatražio je od Kine da obuzda svojeg saveznika ili se suoči s neugodnim trgovinskim posljedicama.

Sjeverna Koreja u srijedu je objavila kako je testirala minijaturnu hidrogensku bombu, ustvrdivši da je time značajno povećala svoju udarnu moć. Neki stručnjaci javno su izrazili sumnju da je posrijedi bilo testiranje prave hidrogenske bombe.

Trump: Kim Jong-un je luđak

Trump, koji u ispitivanjima javnog mnijenja vodi u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore u studenome, rekao je da SAD ne čine dovoljno kako bi Kinu učinile odgovornijom za poteze Sjeverne Koreje.

“Nitko s njima uopće ne razgovara, nitko o tome ne raspravlja s Kinom, a ona – vjerujte mi – ima potpunu kontrolu. Sjeverna Koreja ne bi imala što za jesti bez Kine. Oni kažu da nemaju, ali Kina ima potpunu kontrolu nad Sjevernom Korejom i ona bi morala riješiti problem”, rekao je Trump za Fox News.

“A ako ne riješe problem, mi bismo Kini trebali jako zagorčati situaciju”, rekao je Trump, nazvavši vođu Sjeverne Koreje Kima Jong-una “luđakom”.

KIM JONG-UN SE HVALI: Sjeverna Koreja ima hidrogensku bombu

Promašena vanjska politika

I ostali su republikanski kandidati slično reagirali.

“Ako vijest o nuklearnom pokusu bude potvrđena kao istinita, to će biti samo posljednji u nizu primjera promašene vanjske politike Obame i Clinton”, napisao je u utorak kasno navečer senator Marco Rubio, govoreći o bivšoj Obaminoj državnoj tajnici Hillary Clinton, sad najizglednijoj kandidatkinji za dobivanje nominacije za predsjedničku utrku iz Demokratske stranke.

ŠTO JE HIDROGENSKA BOMBA? Evo što je, ako je istina, testirala Sjeverna Koreja

 

Povratak na Net.hr