STRAVIČNO

BUKNULI ŽESTOKI PROSVJEDI U INDIJI: Djevojka preminula nakon brutalnog grupnog silovanja, vlasti spalile tijelo bez dozvole obitelji

Najnovije brutalno silovanje izazvalo je zgražanje i bijes u Indiji gdje je nasilje nad ženama, posebice onima iz nižih kasti, endemska pojava

U nekoliko dijelova Indije u srijedu su izbili prosvjedi nakon što su vlasti kremirale tijelo silovane djevojke na pogrebnoj ceremoniji koja je, kako tvrdi obitelj žrtve, održana bez njihove dozvole.

Žrtva, 19-godišnjakinja iz zajednice Dalit – na najnižoj stepenici drevnog indijskog sustava kasti – napadnuta je i silovana 14. rujna u polju pokraj njezine kući u okrugu Hathras, 100 kilometara od New Delhija.

Preminula je u utorak od ozljeda pretrpljenih tijekom silovanja, a policija je odmah uhitila četvoricu muškaraca koje povezuje s tim zlodjelom.

Brat preminule djevojke je kazao da niti policija niti vlasti nisu tražile dozvolu obitelji da se u dva sata ujutro po lokalnom vremenu tijelo žrtve kremira.

“Preklinjali smo vlasti i policiju da obitelj održi pogrebni obred ujutro, no nisu nas poslušali i učinili su to na svoju ruku”, kazao je.

Nisu im dali ni da je vide

Rekao je da im policija nije dozvolila pristup te da su na silu odvedeni iza policijskih barikada.

“Nismo mogli čak ni vidjeti lice naše mrtve sestre”, dodao je.

Okružni sudac Praveen Kumar Laxar je opovrgao da je kremiranje održano bez dozvole roditelja, kazavši da su članovi obitelji bili nazočni na posljednjem oproštaju.

To najnovije brutalno silovanje izazvalo je zgražanje i bijes u Indiji gdje je nasilje nad ženama, posebice onima iz nižih kasti, endemska pojava.

Brat tvrdi da su četvorica silovatelja pripadnici više kaste iz istog sela u državi Uttar Pradesh, jednoj od najnesigurnijih država u Indiji za žene.

Prosvjednici optužuju vladu da ignorira nasilje utemeljeno na kastinskom sistemu te da također žimiri na jedno oko kada su u pitanju posvlastce koje se vežu uz određenu kastu.

U Kalkuti su prosvjednici spalili golemu sliku glavnog ministra Uttar Pradesha, zadrtog hinduskog svećenika Yogija Adityanatha.

Povratak na Net.hr