GLOBALAN BIZNIS

BUDUĆNOST RATOVANJA: U kaotični rat za prevlast u Jemenu ulaze kolumbijski plaćenici

Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su stotine kolumbijskih plaćenika da se bore na strani tzv. Arapske koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, protiv Houtha u Jemenu.

Emiratska vojska preuzela je program kojeg je startala privatna tvrtka prije nekoliko godina.

ARAPSKA KOALICIJA NE ODUSTAJE: ‘Očistit ćemo Jemen od šljama’

Poznaju vještine gerilskog ratovanja

Oko 450 vojnika iz Latinske Amerike, uključujući vojnike iz Paname, Salvadora i Čilea, borit će se na strani sunitskih Arapa, protiv šijitskih Houtha (koje podržava i financira Iran) koji su otjerali jemensku vladu iz glavnog grada Sane.

Tako su se bogate arapske zemlje poput UAE, Saudijske Arabije i Katara, nenaviknute na dugotrajno ratovanje, uvukle u sukobe u Jemenu, Siriji ili Libiji, koji su se rasplamsali nakon Arapskog proljeća 2010. godine.

“Plaćenici su dobra opcija za bogate zemlje čiji stanovnici ne žele ratovati”, govori Sean McFate, autor knjige “Moderni Plaćenici”.

“Privatna vojna industrija postala je globalan biznis”, govori McFate i dodaje da je SAD legalizirao ideju jer se puno oslanjao na plaćenike tijekom desetljeća rata u Iraku i Afganistanu.

Kolumbijski vojnici, koji se već nalaze u Jemenu, odabrani su zbog poznavanja vještina gerilskog ratovanja. Koja će biti njihova funkcija u tom ratu nije poznato, piše New York Times.

DIVLJI ISTOK: U Jemenu “greškom” ubijeno 30 savezničkih boraca

Kolumbija se bori protiv narkokartela

SAD također sudjeluje u ratu u Jemenu kao logistička podrška. Osim toga, SAD prodaje vojnu opremu Arapskoj koaliciji, a Obamina administracija ovaj mjesec je odobrila 1.29 milijardi dolara za oružje Saudijskoj Arabiji.

Emiraćani se, osim protiv Houtha, bore protiv jemenske al Kaide, najopasnijeg ogranka te organizacije. Deseci vojnika UAE poginulo je otkako su ušli u ratu u Jemenu a najveća tragedija dogodila se u rujnu kada je 45 vojnika UAE ubijeno u jednom raketiranju.

Kolumbijci će primati 2000 do 3000 dolara u UAE, plus dodatnih 1000 za svaki tjedan u Jemenu (u Kolumbiji bi dobili oko 400 dolara). Prelazak kolumbijskih boraca u UAE dodatan je udarac sigurnosnim snagama u Kolumbiji koje trebaju vojnike za borbu protiv narkokartela. Njihovo regrutiranje obavlja kompanija Global Enterprises.

ZVJERSKI RAT O KOJEM SE MALO PRIČA: U šest mjeseci regrutirano 600, a ubijeno 500 djece

Povratak na Net.hr