STRAH, MRŽNJA, PARALIZA

BRUTALNO ISKRENA ANALIZA: ‘Ako nas Donald Trump i Brexit nisu natjerali na razmišljanje, onda smo i mi dio problema’

Liberalni islamski reformist Maajid Nawaz u blogu za Times of Israel napisao je veliku analizu pobjede Donalda Trumpa, ali i dublji pogled na rast populizma – i to ne samo na desnici.

‘Uvijek sam se bojao da će Trump pobijediti, čak sam se i okladio u to s bivšim američkim veleposlanikom u Pakistanu, Cameronom Munterom. Jutros sam mu poslao mail u kojem ga molim da da novac od oklade uplati u dobrotvorne svrhe. Nisam htio profitirati na strahu kojeg osjećaju milijuni ljudi’, započeo je Nawaz.

Kako navodi, tada mu je nešto drugo palo na pamet.

Populizam ne postoji samo na desnici

‘Od silne uvrijeđenosti i pravednosti zaboravili smo kako djelujemo drugima. Populizam ne raste samo na desnici. Ljevica je također ljuta i prestrašena. Mnogi ljevičari pokazuju značajke koje zamjeraju desničarima.

Bojimo se. Ali i Trumpovi se glasači boje. Ljudi ne čine dobro kad se boje, dokaz za to su 1930-e. Mi liberali moramo žaliti zbog ovog izbornog poraza, točno, ali onda ga moramo prihvatiti i analizirati. Najviše od svega moramo ukloniti taj strah kod Trumpovih pristaša. Vika, vrijeđanje i upiranje prstom nikome ne koriste, kao ni pretvaranje da nema problema.

Stižu duboke promjene

Dolazi razdoblje velikih promjena. Zbog globalizacije je došlo do stratifikacije čitavih populacija. Ekstremni muslimani mrze nevjernike, neonacisti mrze multikulturalnu ljevicu, ljevica mrzi neoliberalne globaliste. Svi zajedno mrze Židove’, piše Nawaz te dodaje – dolazi razdoblje velikih promjena.

Logika u strahu ne postoji, smatra Nawaz. Ljude se plaši imigrantima, krajem granica, krađom poslova, piše Nawaz.

US-VOTE-TRUMP

‘Strah ne treba logiku. Ovisno o tome s kim razgovarate, došli smo do faze ‘kraja progresivizma’ i ‘povratka državnog socijalizma’, ‘kraja granica’ i ‘uspona nacionalizma’, ‘zanemarivanja religije’ i ‘ponovnog oživljavanja teokracije’. Imigranti nam ‘kradu poslove’ te istovremeno ‘žive od socijalne pomoći’.

Svi se koriste strahom

Najviše je patila sloboda govora – populisti će je koristiti da šire strah od muslimana, islamisti će biti ili za ili protiv, ovisno o temi. Svi koriste strah za svoju korist. Samo smo mi žrtve, tuđa bol nije bitna. Liberali moraju shvatiti da radničkoj klasi nije lako. Svi su odjednom i većina i manjina, ovisno o perspektivi. Svi patimo, i to je bolna istina’, smatra Nawaz.

On smatra kako je i ljevica odgovorna za uspon Donalda Trumpa. Vjeruje kako je on pobijedio jer je ljevica zanemarivala činjenice, isto kao što to čini desnica.

‘Ovo mnogima neće biti lako prihvatiti, ali baš zato to treba reći. Ako svi crnci nisu nasilnici, ako svi muslimani nisu teroristi, onda ni svi policajci nisu rasistički ubojice niti svi hetero bijelci nisu beskorisni vragovi. Ovdje se izgubila inteligentna debata. Sloboda govora dopušta zagovaranje islamističke teokracije, ali znači i da ostali imaju pravo bogohuliti.

Mogu postojati predrasude protiv manjina, ali i predrasude od strane samih manjina. Ljudska prava rade za i protiv nas’, zaključuje Nawaz.

Problem je i u nama

Svi mi smo vjerojatno dio problema, mišljenje je islamskog reformista.

‘Ako nas Brexit i Trump nisu natjerali da malo razmislimo, možda smo i sami dio problema. Iz svega nas može izvući jedino usredotočenost na ono što nam je zajedničko, a ne fokusiranje na različitosti. Na ono što smo stekli, a ne na ono što smo izgubili. Na ono što pokušavamo postići, a ne na ono u čemu nismo uspjeli.

Ljubav i empatija moraju pobijediti mržnju i osvetu. Svi su žrtve i svi su agresori’, zaključuje Nawaz.

Povratak na Net.hr