JEZIV POSJET

BROD DUHOVA S OSAM RASPADAJUĆIH KOSTURA NASUKAO SE NA OBALU: ‘Mislimo da znamo otkud je došao…’

Maleni drveni brod s osam napola raspadnutih tijela nasukao se prošlog tjedna na plažu Japanskog mora u sjevernoj prefekturi Akita.

Ovaj ‘brod duhova’ otkrila ju Japanska obalna straža (JCG), par dana nakon što su dva slično raspatnuta tijela pronađena na obližnjem otoku Sado, piše Independent.

U Sjevernoj Koreji i dalje nestašica hrane

I lokalna policija i JCG vjeruju kako su dvojica ranije pronađenih muškaraca porijeklom iz Sjeverne Koreje jer su kod njih pronađene sjevernokorejske cigarete a ublizini i prsluci za spašavanje s korejskim natpisima.

Vlasti rade na utvrđivanju porijekla tijela iz broda.

Seo Yu-suk, upravitelj istraživanja na Instututu za sjevernokorejske studije u Seulu, rekao je kako bi nedostatak hrane u Sjevernoj Koreji mogao biti potencijalni uzrok već cijele serije incidenata u kojima su sudjelovali sjevernokorejski brodovi.

“Sjeverna Koreja jako tjera svoje ljude da ulove što više ribe kako bi prikupili što više hrane”, rekao je.

Vremenski uvjeti preopasni za plovidbu

Yoshihiko Yamada, profesor na japanskom sveučilištu Tokai rekao je kako ribari u Japanskom moru djeluju u izuzetno lošim vremenskim uvjetima.

SJEVERNOKOREJSKI VOJNICI PLJAČKAJU PRESTRAVLJENE SELJANE: Dok Kim Jong Un troši bogatstvo na rakete, oni nemaju ni kruha

“Tijekom ljeta, Japansko je more dosta mirno, ali dolaskom prosinca postaje sve gadnije. Opasno je kada počnu puhati sjeverozapadni vjetrovi”, rekao je.

Od siječnja pa do 22. studenog ove godine ukupno su se 43 drvena broda, za koje se vjeruje da su došli s Korejskog poluotoka, nasukala na plaže Japana ili su primjećeni kako plutaju uz obalu.

Prošle ih je godine bilo 66, izjavili su iz JCG-a.

Povratak na Net.hr