PRAVNA PLJUSKA

BRITANSKA PREMIJERKA NA MUKAMA: Visoki sud donio odluku koja će zakomplicirati Brexit

Britanski parlament mora glasovati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a, odlučio je u četvrtak visoki britanski sud.

To znači da vlada ne može sama pokrenuti proceduru prema članku 50 Lisabonskog ugovora, odnosno početi službene razgovore s Unijom.

Premijerka Theresa May ustraje u tome da zbog referenduma o Brexitu i ovlasti ministara zastupnici ne moraju glasovati, no zagovornici taj argument smatraju neustavnim.

May je potkraj listopada kazala da će se u parlamentu raspravljati o planovima vlade, ali je isključila mogućnost glasovanja o Brexitu.

Očekuje se vladina žalba na odluku suda.

Ratifikacija i konačnog sporazuma

Premijerka je rekla da će do kraja ožujka sljedeće godine aktivirati članak 50 i službeno izvijestiti Bruxelles o namjeri Britanije da napusti EU.

Temelj za to je referendum u lipnju na kojem je većina Britanaca, s 51,9 posto “za” i 48,1 posto “protiv”, glasovalo za Brexit.

Institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uvjetima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.

Hilary Ben, oporbeni laburistički zastupnik koji će predsjedati novoformiranim odborom o Brexitu, kazao je da je “nepojmljivo” da zastupnici ne glasuju o konačnom sporazumu o raskidu između Britanije i EU-a.

“Nepojmljivo je da parlament ne koristi svoju suverenost (…) da odluči što misli o sporazumu, složenom pregovaračkom procesu, kada naposljetku bude okončan”, rekao je Benn potkraj listopada.

Britanski parlament će “najvjerojatnije” morati ratificirati konačni sporazum s EU-om o razdruženju, odgovorio je tada odvjetnik britanske vlade.

TVRDI ILI MEKI BREXIT? Pred Velikom Britanijom je teška odluka, stručnjaci napominju: ‘Sami sebi izrađuju lijes’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr