ZABRINUTI LONDON

BRITANIJA POZVALA RUSKOG VELEPOSLANIKA ZBOG TROVANJA NAVALJNOG: Sve ih to podjseća na jedan drugi slučaj

U ožujku 2018. bivši sovjetski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija otrovani su nervnim plinom novičokom u britanskom gradu Salisbury, u napadu za koji je optužena i koji su jedva preživjeli

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika kako bi izrazilo “duboku zabrinutost” zbog trovanja ruskog oporbenog čelnika Aleksjea Navaljnog, objavila je u utorak njemačka agencija Dpa.

“Britanska vlada izrazila je duboku zabrinutost ruskoj vladi zbog trovanja Alekseja Navaljnog kemijskim plinom iz skupine novičok”, navedeno je u priopćenju.

ALEKSEJ NAVALJNI SE PROBUDIO IZ KOME: Tvrdi da ga je Putin otrovao, Kremlj odbacuje optužbe, a njemačka bolnica kaže da se još ne zna

Neprihvatljiva upotreba kemijskog oružja

“Ministar vanjskih poslova jasno je dao do znanja da je neprihvatljiva upotreba zabranjenog kemijskog oružja te da je ponovno počinjeno nasilje nad vodećom ruskom oporbenom figurom”, navodi se.

Navaljni, jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je u Njemačku u stanju kome 22. kolovoza, dva dana nakon što mu je pozlilo na jednom domaćem letu. Njemačka je priopćila da postoje “nedvosmisleni” dokazi da je žrtva napada nervnim plinom.

Ruska vlada opovrgava umiješanost u trovanje koje je zategnulo odnose na relaciji Moskva-Berlin.

NJEMAČKA TVRDI DA IMA DOKAZ: Putinov žestoki kritičar Navaljni otrovan je zloglasnim novičokom

Navaljni se probudio iz kome

U ponedjeljak je njemačka bolnica u koju je prebačen Navaljni objavila da se probudio iz inducirane kome i nalazi se na respiratoru.

Britanski Foreign Office objavio je da je slučaj istovjetan napadu izvedenom protiv pravila međunarodnog pravnog sustava te je pozvao Moskvu da provede “punu i transparentnu kriminalnu istragu” o trovanju. U ožujku 2018. bivši sovjetski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija otrovani su nervnim plinom novičokom u britanskom gradu Salisbury, u napadu za koji je optužena i koji su jedva preživjeli.

LIJEČNIČKI TIM U BERLINU OBJAVIO: Navaljni je najvjerojatnije otrovan nervnim otrovom; Ovo jako podsjeća na slučaj Skripalj

Povratak na Net.hr