UHIĆENO 30 LJUDI

BRAZIL POTRESA VELIK SKANDAL S PRODAJOM POKVARENOG MESA: Još nema podataka je li uvezeno i u Hrvatsku

Brazilski predsjednik Michel Temer sastao se u glavnom gradu Braziliji s predstavnicima mesne industrije, ministrom poljoprivrede Blairom Maggijem i ministrom trgovine Marcosom Pereirom kako bi pronašli rješenje za krizu koju je prouzročio skandal s prodajom pokvarenog mesa.

Brazilci su, naime, suočeni s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Uhićeno je najmanje 30 ljudi a policija pretražuje i više od 10 pogona za preradu mesa. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su zatvoreni tvornica za preradu piletine multinacionalne kompanije BRF i dva pogona brazilske kompanije Peccin, javlja AFP.

“Informacija o korupciji i kriminalnom udruživanju koje je razotkrila policija uistinu zabrinjava. No, gledano iz sanitarne perspektive, potpuno smo uvjereni da problemi spomenuti u istrazi ne predstavljaju rizik ni za stanovništvo ni za izvoz”, rekao je tajnik za poljoprivrednu zaštitu Luis Eduardo Pacifici Rangel.

Mesna tvornica BRF pobijaja tvrdnje da su u proizvode od piletine dodavali karton.

“Nijedan proizvod BRF-a ne sadrži karton. Došlo je do velike grške u snimkama policije”, stoji u priopćenju kompanije.

Brazil bi zbog skandala mogao izgubiti kupce. Glavna su im tržišta Saudijska Arabija, Kina, Singapur, Japan, Rusija, Nizozemska i Italija. U ovom izvješću se ne spominje Hrvatska, pa za sada nema podataka je li pokvareno meso uvezeno i u našu zemlju.

Prošle je godine Brazil izvezao piletine u vrijednosti 5,9 milijardi dolara, te govedine u vrijednosti 4,3 milijarde dolara, pokazuju podaci brazilske vlade.

Predsjednik Temer pribojava se da će skandal nepovoljno utjecati i na pokušaje sklapanja sporazuma o trgovini između južnoameričkog udruženja zemalja Mercosur i Europske unije.

“Istina je da situacija komplicira pregovore”, priznao je brazilski generalni podtajnik za ekonomske i financijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Carlos Marcio Cozendey.

Naglasio je ipak da su problemi ograničenog dosega.

“Gledano iz perspektive kriminala i korupcije, nema sumnje da je riječ o jako ozbiljnom incidentu”, rekao je  brazilski generalni podtajnik za ekonomske i financijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Carlos Marcio Cozendey za AFP. “No”, dodao je “prema onome što nam je poznato, on neće utjecati na kontroli sustav u cjelini”.

Osim kompanije BRF, u čijem su vlasništvu brendovi Sadia i Perdigao, pod istragom je i JBS, najveći prodavatelj mesa u svijetu i vlasnik brendova Big Frango, Seara Alimentos i Swift.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr