SKANDAL U BRAZILU

EKSPLOZIVNE SNIMKE OTKRILE KORUPCIJU NA NAJVIŠOJ RAZINI: U sve je upleten i predsjednik, davalo se milijun kuna tjedno

Bijesne gomile na ulicama kao i zaprepašteni članovi brazilskog kongresa zahtijevaju smijenjivanje s dužnosti predsjednika Michela Temera nakon otkrića snimljenih razgovora u kojima je raspravljao o novcu potrebnom za šutnju njegovog suradnika koji je završio u zatvoru.

Snimke su predstavljene tužiteljima u sklopu nagodbe Joesleya i Wesleya Batiste, braće koja vode JBS, najveću tvrtku za pakiranje mesa u zemlji, prenosi Guardian.

Inkriminirajuće snimke

Snimke navodno sadrže razgovore koji inkriminiraju nekoliko vodećih političara, uključujući i bivšeg predsjedničkog kandidata te bivšeg ministra financija.

Temer je navodno razgovarao s Joesleyem o isplatama gotovine Eduardu Chuni, bivšem predsjedatelju parlamenta koji je završio u zatvoru zbog svoje uloge u korupcijskom skandalu Petrobras.

Chuna je u istoj vladajućoj stranci Brazilski demokratski pokret kao i Temer te je upravo on taj koji je inicirao uklanjanje s položaja bivše predsjednice Dilme Rusoff. Navodno je spomenuo kako zna brojne tajne o svojim bivšim kolegama.

Brazilskom se predsjedniku trese pod nogama zbog novootkrivenih snimki o dogovaranju podmićivanja stranačkog kolege u zatvoruFoto: EVARISTO SA/afp

Astronomske svote

Na tajnim snimkma nastalim tijekom dva razgovora u ožujku Joesley kaže Temeru da plaća Chuni kako bi ovaj ostao tiho, na što predsjednik navodno odgovara, “Moraš nastaviti s tim, OK?”

Lokalni mediji tvrde kako policija ima audio i video dokaze da je Temerov pomoćnik Rocha Loures dogovorio mito u vrijednosti od 500.000 reala (milijun kuna) tjedno slijedećih 20 godina u zamjenu za pomaganju JSB-a da sredi problem s uredom za pravičnu trgovinu.

Predsjednički je ured izdao priopćenje u kojem se poriču tvrdnje o mitu.

Do sada nikakvi audio ni video transkripti nisu objavljeni u javnosti. Vrhovni je sud odbio komentirati navodne snimke, ali vijesti koje su procurile razbjesnile su javnost. Povici i lupanje loncima (tradicionalan oblik protesta u Latinskoj Americi) mogli su se čuti kada su navodi o podmićivanju objavljeni na TV. Gomila se okuplja i pred predsjedničkom palačom, uzvikujući “Fora Temer!” (Temer van). Dva zastupnika donjeg doma podnijela su zahtjev o uklanjanju predsjednika s dužnosti.

Protesti protiv predsjednika u BraziluFoto: EVARISTO SA/afp

BRAZIL POTRESA VELIK SKANDAL S PRODAJOM POKVARENOG MESA: Još nema podataka je li uvezeno i u Hrvatsku

Predsjednik potpuno izgubio potporu

Politika će u Brazilu vjerojatno postati još više paralizirana. Još i prije ovih navoda o podmićivanju Temerova je administracija bila u krizi. Trojica su ministara bili prisiljeni na ostavku, a još ih je osmero umješano u istragu o korupciji.

Potpora predsjedniku pala je na jednoznamenkaste brojke, gospodarstvo je i dalje zaglavljeno u recesiji a politički su suparnici nedavno organizirali opći štrajk kao znak protesta protiv njegovih mjera financijske strogosti te predloženih promjena zakona o mirovini, radu i okolišu.

Sve je bliža mogućnost da će u Brazilu biti smijenjen još jedan predsjednik, iako vladajuća koalicija ima veliku većinu u kongresu.

Povratak na Net.hr