KRAJ VELJAČE

BOSANSKI METEOROLOG NAJAVLJUJE NEŠTO ČUDNO: ‘Idućeg tjedna nebo nad Europom bit će zamućeno, crvenkaste i narančaste boje’

Od sredine idućeg tjedna saharski pijesak ponovno će pristizati i na ova područja, ali u manjoj mjeri nego što će to biti u središnjim dijelovima kontinenta

Od sredine idućeg tjedna i prema našim područjima pristizat će saharski pijesak koji će se gurati sa sjevera prema jugu, a iz dana u dan sve će više biti primjetniji i nad ovim prostorima – kazao je meteorolog Nedim Sladić za sarajevsko Oslobođenje.

Prema njegovoj prognozi, početkom sljedećeg tjedna ciklona koja će se premještati preko Pirinejskog poluotoka prema Magrebu u izraženom će južnom i jugozapadnom visinskom strujanju povlačiti velike količine saharskog pijeska prema središnjoj Europi, naročito na područje Francuske, Njemačke, Švicarske i dalje prema Skandinaviji. Zbog toga će, kaže Sladić, nad tim područjima biti prilično zamućeno nebo, često u nijansama narančaste i crvenkaste boje.

U EUROPU STIGLA ‘KRVAVA’ OLUJA: Ogromna količina saharskog pijeska zacrvenila i nebo i snijeg; evo kada stiže i do nas

Snijeg u Alpama opet će biti crvenkast

Podsjetimo, slično se dogodilo i početkom veljače u većem dijelu Europe.

“Posljedično bismo mogli narednih dana ponovo čitati tekstove i gledati slike lokalnih medija kako je nad Alpama saharski pijesak doslovno stvorio prizore pustinjskog neba uslijed zasićenja aerosolom, a snijeg bi opet poprimio crvenkastu boju kao početkom veljače”, kazao je Sladić za Oslobođenje.

S druge strane, idućeg će tjedna nad većim dijelom Europe vladati stabilne vremenske prilike i natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, a sve pod utjecajem anticiklone na nižim slojevima atmosfere. Od sredine idućeg tjedna saharski pijesak pristizat će i na ova područja, ali u manjoj mjeri nego što će to biti u središnjim dijelovima kontinenta.

Veći dio idućeg tjedna vrijeme će biti pretežno sunčano s iznadprosječno visokim temperaturama zraka, uglavnom od 15 do 19 stupnjeva Celzijevih.

ZIMA ILI PROLJEĆE: Uživali smo na suncu i visokim temperaturama, zna se što nas čeka u nedjelju i novom tjednu

Povratak na Net.hr