Britanija neće intervenirati u Siriji, Amerikanci žele rat

Više desetina muslimana iz Srbije pripada grupi ‘ratnika džihada’ koji vode borbe u islamskim državama. Većina je koncentrirana u Sandžaku, odakle je njih tridesetak već regrutirano za rat u Siriji, na strani pobunjenika.

Nakon što je britanski parlament odbacio mogućnost vojne intervencije u Siriji, američki ministar obrane Chuck Hagel kaže kako će Amerika nastaviti tražiti međunarodnu koaliciju koja je voljna zajednički poduzeti akcije u sirijskoj krizi.

”Zemlje koje krše međunarodne norme o kemijskom oružju moraju se smatrati odgovornim”, poručuju Amerikanci. Bijela kuća poručuje kako će se predsjednik Barack Obama prilikom donošenje odluka “voditi time što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država”.

Moskva, koja je dva puta blokirao rezolucije koje osuđuju Asada, sazvala je taj sastanak. Analitičari smatraju kako je teško da će Moskva pristati na bilo kakvu rezoluciju kojom se odobrava uporabu sile u Siriji. Rusija ima bliske veze s Asadovom vladom, opskrbljuje njegove vojne snage oružjem, a ruski vojni brodovi koriste sirijske luke.

Borci džihada iz Srbije ratuju u Siriji

Policijski službenik iz Novog Pazara, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je za Blic da je policija upoznata s postojanjem ove grupe, ali navodi da se njihovim aktivnostima bave neke druge službe.

Preciznih podataka o broju sljedbenika ovog ekstremističkog pokreta u Srbiji nema, ali se procjenjuje da ih ima na desetine, uglavnom iz Sandžaka.

Centri za obuku

Malo tko je na ovu temu želio javno da govori. Ipak, poznavatelji prilika u Sandžaku i stručnjaci za islam neslužbeno su kazali Blicu da su se oni ranije obučavali u Beču, koji se spominje kao europski centar vehabizma. U međuvremenu su centri za obuku preseljeni na ove prostore, pa ih ima i u Srbiji. Neki tvrde da postoje u Novom Pazaru, pa čak i u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.

Mnogo muslimana iz Srbije regrutirano je i tijekom studija u inozemstvu, prije svega u Turskoj i Siriji. Kako kažu sugovornici lista, oni prolaze kroz nekoliko faza obuke do svog odlaska na ratište. Tada dobivaju novac i nov identitet.

‘Imamo razloga brinuti’

“Prva faza je faza okupljanja i prepoznavanja istih ideja, motiva i vjerovanja, najčešće putem osobnih kontakata i interneta. Zatim slijedi faza indoktrinacije s ciljem da se kod njih s klicom radikalnog islama stvore motivi za ratovanje u ime Alaha. Nakon prve dvije faze slijedi podjela izvođenja borbenih zadataka.

Srbija je jedna od opasnih tačaka na kojoj je zabilježeno i primijećeno djelovanje islamskih fundamentalista. Ovdje su neke vehabije procesuirane, ali to nije sve. Imamo razloga brinuti, jer ako im trenutno nismo meta, našom nepažnjom ili kretanjima na međunarodnoj političkoj sceni to možemo postati”, kaže sugovornik Blica, koji dobro poznaje prilike u Sandžaku.

Povratak na Net.hr