NIJE IH 500 NEGO ČAK 2000?

BORBA PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Pentagon će napokon otkriti koliko je američkih vojnika u Siriji

Pentagon će vjerojatno idućih dana objaviti da se u Siriji nalazi oko 2000 vojnika vojske SAD-a, rekla su dva američka dužnosnika u petak nakon što je vojska priznala da je ranije naveden premali broj američkih vojnika u toj zemlji.

Vojska SAD-a je ranije javno rekla da u Siriji ima oko 500 vojnika, većinom kao podrške Sirijskim demokratskim snagama kurdskih i arapskih milicija koje se bore protiv Islamske države na sjeveru zemlje.

Dvojica američkih dužnosnika su, pod uvjetom da ostanu neimenovani, rekli da bi Pentagon već u ponedjeljak mogao objaviti da je u Siriji nešto malo više od 2000 vojnika SAD-a. Oni su rekli da je uvijek moguće da se uslijed promjena u posljednji trenutak odgodi ta objava.

To nije povećanje broja vojnika nego točniji način brojanja jer brojke često fluktuiraju.

Sustav brojanja vojnika (FML) uveden je u Iraku i Siriji tijekom mandata bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame kao oblik nadzora nad vojskom.

No brojke ne odražavaju uvijek razmjere angažmana SAD-a na terenu jer zapovjednici često nalaze načine da zaobiđu ograničenja, katkad privremeno dovodeći snage ili unajmljujući više ljudi od ugovarača.

Povratak na Net.hr