TEŠKI PREKRŠAJI

BORAC ZA PRAVDU? Lista groznih poteza kojima je Castro ozbiljno prekršio fundamentalna ljudska prava

Smrt Fidela Castra izazvala je niz reakcija diljem svijeta. Oni koji ga zovu revolucionarom i borcem za društvenu pravdu za njim žaluju, dok drugi, koji ga smatraj diktatorom, slave njegovu smrt.

Nevladina organizacija Human Rights Watch iz 2014. objavila je listu ozbiljnih kršenja ljudskih prava koje je počinio i koje još uvijek čini kubanski režim. Independent je nabrojao ona djela koja se najviše ističu.

Arbitrarna privođenja i zatvaranje

‘Vlada se i dalje oslanja na arbitrarno privođenje kako bi maltretirala i zastrašivala pojedince koji koriste svoja fundamentalna ljudska prava. Nezavisna kubanska organizacija za ljudska prava primila je više od 7184 prijave zbog arbitrarnih privođenja od siječnja do kolovoza 2014. Privođenje se često koristi preventivno kako bi spriječilo pojedince koji žele sudjelovati u mirnim prosvjedima ili razgovarati o politici.’

Politički zatvorenici

U vrijeme kad je objavljen izvještaj HRW-a, na Kubi je postojalo više desetaka političkih zatvorenika.

fidel CASTRO

Sloboda izražavanja

‘Vlada kontrolira sve medije na Kubi i strogo ograničava pristup izvanjskim informacijama, oštro ograničavajući tako slobodu izražavanja. Samo vrlo malen dio Kubanaca ima mogućnost čitati nezavisne web stranice i blogove zbog visoke cijene i ograničenog pristupa internetu.’

Kršenjem vladinih pravila oni koji kritiziraju istu riskiraju osvetu. Često su to klevete, napadi ili arbitrarna uhićenja.

Ograničenje putovanja

Vlada Kubancima može zabraniti da napuštaju otok radi ‘obrane nacionalne sigurnosti’ ili ‘drugih razloga od javnog interesa’.

U izvještaju se navodi da je ovo omogućilo da zabrane disidentima napuštanje zemlje.

Zatvorski uvjeti

‘Zatvori su krcati, a nehigijenski uvjeti doveli su do raširene pothranjenosti i bolesti. Zatvorenici su prisiljeni raditi 12-satne dnevne smjene i kažnjava ih se ako ne zadovolje proizvodne kvote.’

Brane se ljudska prava

Kubanska vlada odbija dati legalni status lokalnih udrugama za ljudska prava, ali i maltretira te zatvara branitelje ljudskih prava koji vode evidenciju o kršenjima.

Kuba je na listi slobode medija na 171. od mogućih 180, smjestivši se tako između Jemena i Irana.

Povratak na Net.hr