Blokada ovog tjesnaca bila bi katastrofalna za SAD

Zapadni čelnici uvjereni su da će Iran uzvratiti na eventualni napad Izraela, i to zatvaranjem tjesnaca kojim svaki dan prolazi oko 18 milijuna barela nafte. Blokada bi imala katastrofalan učinak na ekonomiju Britanije i Europe, SAD-a i Japana. Pred Hormuškim tjesnacom trenutno su nagomilani ratni brodovi iz više od 25 zemalja.

Amerika i Velika Britanija poslale su ratne brodove u Perzijski zaljev kako bi se pripremile za napad Izraela na Iran, naslov je koji vrišti s Business Insidera.

Naime, ratni brodovi iz više od 25 zemalja (Velika Britanija, Amerika, Francuska, Saudijska Arabija…) nagomilavaju se pred strateški važnim Hormuškim tjesnacom kao demonstracija sile u svjetlu povećanih tenzija između Izraela i Irana, zemalja koje su na rubu rata.

Zapadni čelnici uvjereni su da će Iran uzvratiti na eventualni napad, i to u prvom redu zatvaranjem tjesnaca kojim svaki dan prolazi oko 18 milijuna barela nafte, odnosno oko 35 posto svjetske trgovine naftom po moru. Blokada bi imala katastrofalan učinak na krhku ekonomiju Britanije, Europe, Sjedinjenih Država i Japana.

Ratni brodovi ovim potezom započinju godišnju 12-dnevnu vježbu tijekom koje će demonstrirati sprečavanje iranske blokade tjesnaca i preuzimanje kontrole nad naftnim bušotinama. Simulirat će i uništenje iranskih borbenih zrakoplova, brodova i raketnih bacača.

Neslužbeni vojni izvori za Business Insider ustvrdili su da Iran možda nije tehnološki sofisticiran kao Amerikanci i njihovi saveznici, ali može zadati niz smrtonosnih udaraca došljačkim ratnim brodovima. Da je to u mogućnosti, Iran će pokazati već sljedeći mjesec, a vježba je najavljena kao najveća u povijesti ove islamske zemlje.

Povratak na Net.hr