RJEŠENJE SU IZBORI

KRIZA U KATALONIJI: Dok narod zaziva kaznu zatvora iz Madrida stigla nenadana odluka o sudbini Puigdemonta

Katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont koji je u subotu smijenjen zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, moći će se kandidirati za dva mjeseca na prijevremenim izborima koje je u toj sjeveroistočnoj pokrajini sazvala španjolska vlada, rekao je subotu Iñigo Méndez de Vigo, glasnogovornik španjolske vlade i njen ministar kulture, obrazovanja i sporta.

“Gospodin Puigdemont i svi politički lideri moći će sudjelovati na tim izborima. To bi bilo dobro jer bi tako svi Katalonci mogli presuditi o onome što gledamo zadnjih godinu dana”, izjavio je Méndez de Vigo u razgovoru za televiziju Reutersa.

Istaknuo je kako Puigdemont trenutno nema nikakvu funkciju jer je smijenjen. Puigdemont se, međutim, ne smatra otpuštenim pa je u subotu u svojstvu predsjednika regionalne vlade pozvao Katalonce da brane ono što je dosad postignuto te se demokratskim i mirnim metodama usprotive mjerama španjolske vlade, odnosno aktiviranom članku 155. ustava.

ŠTO ĆE UČINITI MADRID? Separatisti pozivaju na građanski neposluh, moglo bi postati vrlo nasilno

Na Puigdemontov poziv Kataloncima da pruže demokratski otpor izravnoj vlasti Madrida vladajuća španjolska stranka je uzvratila kako time pokazuje beskrajnu bezobzirnost.

“Ovo je vrlo ozbiljno. Neodgovornost Puigdemonta ne poznaje granica”, rekla je Narodna stranka premijera Mariana Rajoya na Twitteru.

U gradu Gironi, gdje živi i gdje je svojedobno bio gradonačelnik, dočekan je pljeskom i ovacijama. U tom gradu u nedjelju novi  nogometni prvoligaš Girona dočekuje u prvenstvenoj utakmici španjolskog prvaka Real Madrid, simbol monarhije. U subotu grad s 98.000 stanovnika slavi Svetog Narcisa, zaštitnika Girone.

“Nastavit ćemo raditi na uspostavi slobodne zemlje”, istaknuo je ondje Puigdemont.

Proglašenje Republike Katalonije

U petak je katalonski parlament izglasao proglašenje republike Katalonije nakon čega je španjolska vlada, uz odobrenje španjolskog parlamenta, otpustila katalonsku vladu. Njene dužnosti preuzela su španjolska ministarstva na rok od dva mjeseca, do održavanja izvanrednih izbora u Kataloniji koje je vlada u Madridu najavila za 21. prosinca.

DAN NAKON PROGLAŠENJA NEOVISNOSTI – MADRID PREUZIMA KONTROLU NAD KATALONIJOM: Rajoy najavio ‘umjerene mjere’, no što ako katalonska administracija odbije napustiti urede?

“Bilo bi dobro da se (Puigdemont) podvrgne demokratskim izborima pa da Katalonci kažu što misle o njegovoj politici”, izjavio je Méndez de Vigo.

Ukoliko Puigdemont odbije napustiti ured predsjednika vlade, Madrid će reagirati “inteligentno i razumno”, rekao je glasnogovornik španjolske vlade.

“Nitko nije iznad zakona”, naglasio je Méndez de Vigo.

U subotu je nekoliko tisuća prosvjednika u Madridu zatražilo zatvor za Puigdemonta zbog “izdaje” i “državnog udara”. U nedjelju bi se u Barceloni trebao održati skup pobornika ujedinjene Španjolske.

Povratak na Net.hr